20-10-05

Zwaan


[buitenland] Hopelijk blijft dit artikel in de rubriek buitenland staan, want ik heb het dit keer meer bepaald over de zogenaamde vogelgriep. Het is een gevaarlijk virus waarmee we bijzonder omzichtig moeten mee omgaan. Het heeft Roemenië, Turkije en aartsvijand Griekenland al bereikt, dus is waakzaamheid geboden. Voorlopig schijnt het niet op mensen over te gaan, maar de respectievelijke overheden mogen niets aan het toeval overlaten.
Toch blijf ik de hele hetze ook iets lachwekkends hebben. Elk exemplaar gevogelte dat eventueel besmet is komt nu in het wereldnieuws. "Mogelijks is ook een zwaan uit Boekarest besmet met het vogelgriep-virus", luidde het op het VRT-radionieuws. Zelfs het ergste nieuws heeft een hilarisch tintje, zolang je de zaak maar kan relativeren. Straks wordt een eend uit de vijver van het park van Timisoara of een mus op een staketsel in Thessaloniki in het middelpunt van de belangstelling geplaatst. Ach, de betreurde beesten zullen er postuum nog eens van genieten. Het is hen gegund.
Laten we nu vooral het hoofd koel houden. Vooralsnog is de gevreesde pandemie nog niet uitgebroken. De media slaagt er zoals altijd in om de zaak op te blazen, met als gevolg dat massa's mensen anti-griep-medicijnen hamsteren. Volgens artsen kunnen ze het proces hoogstens vertragen, maar ten gronde niets doen tegen het virus. De collectieve hysterie speelt de farmaceutische industrie in de kaart. De capriolen van sommige media openen een goudmijn voor de makers van de traditionele medicijnen. Hopelijk zullen hun grote winsten voor de niet-doeltreffende geneesmiddelen hen niet beletten om verder te zoeken naar stoffen die het virus wél tegenhouden. Het is tijd dat iedereen in deze zijn verantwoordelijkheid begint op te nemen...

01:47 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.