21-08-05

Ratzy @ home


[buitenland] Daar is hij weer, Ratzy! Hij is toch al enige tijd Italië niet meer buiten geweest en zie, op zijn eerste buitenlandse reis wordt hij warm ontvangen. Hij speelt dit keer een thuismatch, op de Wereldjongerendagen in Keulen. Achthonderdduizend (!) jonge menschen - althans volgens de organisatoren, niet de politie - kwamen vier dagen lang samen om te praten, te bidden en te verbroederen. Voorwaar, the Christ is back! Ik vind het mooi om te zien dat zelfs in deze bijzonder onspirituele tijden jonge mensen kunnen samenkomen om eens stil te staan bij de diepere zin van het leven. Chapeau. Je moet het er maar voor over hebben om als ijverige Argentijn of Mexicaan maandenlang te sparen voor een vliegtuigticket richting Duitsland om er met wildvreemden over het leven te praten. Geen kwaad woord over die vast en zeker moedige, slimme, enthousiaste en goedmenende mensen.
Maar toch. Aan de andere kant kan ik het moeilijk begrijpen dat honderdduizenden - dat zijn ze wel - jongeren naar de pijpen van een wereldvreemd instituut dansen. Er zullen wel veel mensen uit idealisme naar Keulen trekken, mét een gezonde dosis kritische zin, daar niet van, maar er is iets onlogisch aan. Delen zij nu de standpunten van Ratzy? Naar verluidt - althans dat beweren mensen die er iets van kennen - kiest de man resoluut voor een kleine, maar beginselvaste, ja zelfs dogmatisch Kerk. Hoeveel van de aanwezige WJD-gangers staan hier nog achter? Denken we maar aan de ethische standpunten of de directieven over contraceptie. Daar schort toch iets aan? Een Christelijke boodschap van vrede en solidariteit of de ontmoetingen tussen culturen zijn natuurlijk bijzonder waardevol, maar ze vinden plaats onder de koepel en in het kader van een weinig nuchter instituut. Het komt bij mij niet oprecht over en doet me denken aan de - sorry - naïeve love & peace toestanden uit de jaren zestig en zeventig. Dat was leuk, maar stond ver van de realiteit. Ik wil hiermee helemaal geen stenen werpen naar mensen die zich dagelijks inzetten voor een praktische, goedmenende Kerk, want dat is het gros van de actieve Christenen, maar zo'n georchestreerde promotiestunten als de WJD kan je toch weinig serieus noemen. De Kerk zendt een zeer waardevolle boodschap uit, maar de WJD lijken me toch niet echt geloofwaardig. Een brede, open en lokale Kerk is mijns inziens veel constructiever. Met de WJD wordt er een karikatuur van gemaakt. Kom nou, ik kan het me niet inbeelden om naar een voetbalstadion te gaan voor een mis met de paus. Dat doe ik voor een concert van U2, de Rolling Stones, ja zelfs een ordinaire Club Brugge-Anderlecht. Een toespraak van een missionaris die komt praten over zijn werk in Afrika of Latijns-Amerika is veel productiever. Zo'n concrete projecten wordt door veel meer mensen ondersteund omdat ze zo weten waar de middelen naartoe gaan. Niet naar een grootschalige promostunt.

12:39 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

20-08-05

175 jaar


[binnenland] België is dit jaar 175 jaar geworden en dat zullen we geweten hebben. Naar aanleiding van onze Nationale Feestdag op 21 juli is dat hevig gevierd. Niet enkel was er België danst en aanverwanten, maar ook in Brussel was er veel te beleven. Ik nam een kijkje. Naast het obligate défilé was er het gigantische volksfeest. Het was een prachtig zicht om Vlamingen en Walen met elkaar te zien verbroederen. Bovendien konden we toen replica's van de objecten uit de Kuifje-albums bewonderen. Mijn grote held was er zelf niet aanwezig, maar de raket, de duikboot en Loch Lomondwagon maakten veel goed. Kortom, berg uw leeuwenvlag maar op. De driekleur is zoveel waardevoller. Hier zijn de foto's van 21 juli...

17:21 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Klaar!


Eindelijk! De thesis is af! Vanaf nu krijgt peterNET weer frequente updates...

16:23 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Raar


[allerlei]Ons aller Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen slaagt er de voorbije jaren toch in om de treinen op tijd te laten rijden. We mogen niet klagen. Ondanks dit alles vraag ik me toch af wat de werknemers van het overheidsbedrijf bezielde toen ze de openingsuren van het station van Tielt bekend maakten op perron 2. Blijkbaar kan je op zaterdag al van middernacht tickets kopen! Dat terwijl de eerste trein pas om 7u16 in Tielt aankomt. Nog maar eens een bewijs dat West-Vlamingen ijverige mensen zijn!

16:20 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Summer Son


[cultuur]Het is al weer een tijdje geleden dat peterNET geupdated werd en daar schaam ik me terecht voor, maar thesisperikelen en verhuis zitten daar voor een groot deel tussen. Anyway, I try to do the best I can...
Vorige week dus Marktrock. De affiche voor de eerste dag was niet veelbelovend. Enkel Texas sprak me aan, maar de rest leek niet echt my cup of tea. Te beginnen met ene Estelle, een hip-hop-dame uit Groot-Brittannië. Tja, ze deed haar best en kon haar enthousiasme niet onder stoelen of banken steken, maar het pakte niet. Ik zette me neer tussen de massa, want haat dat type muziek. Weg ermee. Ik was blij dat ze eindelijk huiswaarts keerde.
Tweede groep van de dag was Human League, een legendarische protestgroep van begin jaren tachtig. Jaja, the eities are bek, en, eerlijk gezegd: tachtig was toch wel prachtig. De zanger kwam bijzonder cool opdraven, compleet met zwart pak en das. Hij liep constant rond, vergezeld van zijn twee zangeressen. Veel nummers kende ik niet, maar Don't you want me baby? klonk iedereen bekend in de oren. Toen ze na het spelen van dat nummer eventjes het podium verlieten, bleven de Leuvense fans het deuntje zingen.Vaya Con Dios mag dan wel een grote naam zijn, in Leuven bakten ze er niets van. Triestig concert. Dani Klein en co kregen op geen enkel moment de Oude Markt in beweging. Het kon moeilijk anders, want het ritme van hun songs was bij momenten even traag als de Minardi's in de Formule 1. Dit zijn groepen waarvoor je moet gaan zitten, in een theater, maar niet op Marktrock. Ik was blij dat dat gedaan was.
Toen de hoofdact, Texas, het podium beklom was het aan het druppelen. Spontaan deden de mensen hun paraplu open. Soms waren die zo groot dat de helft van de Leuvense bevolking eronder kon schuilen. Het was vooral verschrikkelijk vervelend voor de mensen die achter hen stonden en iets kleiner van gestalte waren. Men zou paraplu's op concerten moeten verbieden. In de stand van Studio Brussel waren gratis plastieken kostuums te krijgen. Die konden je tegen de regen beschermen. Maar nee, de regenschermen bleven open. Ik vond dat bijzonder asociaal en kleinburgerlijk, vooral omdat het maar druppelde. Een wolkbreuk kon je het niet noemen. Het vergalde voor mij deels het optreden van Texas, dat overigens bijzonder goed was. Zangeres Sharleen Spiteri had er zin in en met een onvervalst Schots accent kreeg ze de massa in beweging. Al hun hits passeerden de revue: I don't want a lover, Halo, Black eyed boy, When we are together, Inner Smile en de niet te vergeten Summer son, aangevuld met een aantal nog niet verschenen songs. De groep kon overtuigen. Het was een verademing na al wat hen vooraf ging. Bij het inzetten van het eerste nummer, I don't want a lover, dacht ik "nou, eindelijk muziek!". Kortom, behalve Texas en de Human League was de eerste dag van Marktrock 2005 niet veel soeps. De affiche voor de volgende twee dagen beloofde nog meer rubbish. DJ Bloempot als topact op zaterdag, maar dan toch niet voor het Marktrock-publiek.

16:19 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |