21-08-05

Ratzy @ home


[buitenland] Daar is hij weer, Ratzy! Hij is toch al enige tijd Italië niet meer buiten geweest en zie, op zijn eerste buitenlandse reis wordt hij warm ontvangen. Hij speelt dit keer een thuismatch, op de Wereldjongerendagen in Keulen. Achthonderdduizend (!) jonge menschen - althans volgens de organisatoren, niet de politie - kwamen vier dagen lang samen om te praten, te bidden en te verbroederen. Voorwaar, the Christ is back! Ik vind het mooi om te zien dat zelfs in deze bijzonder onspirituele tijden jonge mensen kunnen samenkomen om eens stil te staan bij de diepere zin van het leven. Chapeau. Je moet het er maar voor over hebben om als ijverige Argentijn of Mexicaan maandenlang te sparen voor een vliegtuigticket richting Duitsland om er met wildvreemden over het leven te praten. Geen kwaad woord over die vast en zeker moedige, slimme, enthousiaste en goedmenende mensen.
Maar toch. Aan de andere kant kan ik het moeilijk begrijpen dat honderdduizenden - dat zijn ze wel - jongeren naar de pijpen van een wereldvreemd instituut dansen. Er zullen wel veel mensen uit idealisme naar Keulen trekken, mét een gezonde dosis kritische zin, daar niet van, maar er is iets onlogisch aan. Delen zij nu de standpunten van Ratzy? Naar verluidt - althans dat beweren mensen die er iets van kennen - kiest de man resoluut voor een kleine, maar beginselvaste, ja zelfs dogmatisch Kerk. Hoeveel van de aanwezige WJD-gangers staan hier nog achter? Denken we maar aan de ethische standpunten of de directieven over contraceptie. Daar schort toch iets aan? Een Christelijke boodschap van vrede en solidariteit of de ontmoetingen tussen culturen zijn natuurlijk bijzonder waardevol, maar ze vinden plaats onder de koepel en in het kader van een weinig nuchter instituut. Het komt bij mij niet oprecht over en doet me denken aan de - sorry - naïeve love & peace toestanden uit de jaren zestig en zeventig. Dat was leuk, maar stond ver van de realiteit. Ik wil hiermee helemaal geen stenen werpen naar mensen die zich dagelijks inzetten voor een praktische, goedmenende Kerk, want dat is het gros van de actieve Christenen, maar zo'n georchestreerde promotiestunten als de WJD kan je toch weinig serieus noemen. De Kerk zendt een zeer waardevolle boodschap uit, maar de WJD lijken me toch niet echt geloofwaardig. Een brede, open en lokale Kerk is mijns inziens veel constructiever. Met de WJD wordt er een karikatuur van gemaakt. Kom nou, ik kan het me niet inbeelden om naar een voetbalstadion te gaan voor een mis met de paus. Dat doe ik voor een concert van U2, de Rolling Stones, ja zelfs een ordinaire Club Brugge-Anderlecht. Een toespraak van een missionaris die komt praten over zijn werk in Afrika of Latijns-Amerika is veel productiever. Zo'n concrete projecten wordt door veel meer mensen ondersteund omdat ze zo weten waar de middelen naartoe gaan. Niet naar een grootschalige promostunt.

12:39 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

tjha het komt mss allemaal wat onnozle over de paus met zijn "en nu gaan we een weesgegroetje bidden" "je verdient een aflaat"...'tis allemaal metaforisch bedoeld natuurlijk zoals elke "rite" en in elke "bewegign" bv scouts en chiro en zelf cantussen hebben zo'n rare gewootnes lol

nu ja de diepre zin van de WJD zal er wel zijn, en 'tis niet omdat iedereen 175 jaar België viert dat iedereen even opgezet is met hoe belgië zijn geschiedenis maakt :-)

Gepost door: lord cms | 23-08-05

De commentaren zijn gesloten.