26-06-05

Ongerept


[regionaal] Het kan toch wel deugd doen. Na de vreselijke temperaturen van de voorbije dagen - voor mij is la canicule een echte marteling - eindelijk een frisse bries voelen is een waar genot. Dit keer vond het festijn plaats in De Haan. In dit huisgezin zijn de meningen over de gezelligheid van de oostkust verdeeld. Met de oostkust bedoelen we alles wat rechts van het magische centrum, Oostende, te vinden is. Van Bredene tot Knokke, over De Haan, Wenduine, Zeebrugge en Heist. Sommigen onder ons verafschuwen de koude wind aan 'de andere kant' van de Koningin der Badsteden. Oostkust=koude kust. de haanDat vind ik nu precies het gezelligst. De frisse - bij momenten inderdaad koude - bries is voor mij steeds een verademing. Als je tijdens de week in de droge Leuvense stadslucht verblijft is een weekendse dijkwandeling niet meer of minder dan een privilegie. Aan het jodium van de Belgische kust kan geen airco of Ice-Tea tippen. Enkel de zeelucht heeft bij mij een verfrissende werking. Ik zal het dan maar toegeven: ik ben en blijf gehecht aan onze kust.

De Haan is anders dan de rest. Voorlopig blijft het badplaatsje gespaard van die afgrijselijke hoogbouw en blijft ze haar origineel karakter behouden. Heel wat huizen doen je aan het Normandische Deauvillede haan of Trouville denken, de badplaatsen voor rijke Parisiens. De gebouwen zijn hoekiger, de villa's staan in de dorpskern, houten planken sieren de kalkwitte muren en het tramstationnetje lijkt nog hetzelfde van in de vorige eeuw. Wat dat betreft is De Haan een unicum aan onze kust. Natuurlijk is er hier en daar een gedrocht van een flatgebouw op te merken, maar ze bederven de pret niet. Ik vind het echt jammer dat de andere kuststeden of badplaatsen niet diezelfde sfeer kunnen evoceren. Indien men na de tweede wereldoorlog Oostende had vrijwaard van alle smakeloze apartementsgebouwen en alle Belle Epoque-huizen had gerenoveerd, dan was de stad nu een equivalent van Brugge, maar dan van een ander era. Het tijdperk rond de eeuwwisseling (19de-20ste eeuw) was dé bloeitijd van Oostende. Niet enkel had Leopold II de badstad groot gemaakt - inderdaad: met onkoosjere fondsen - maar ook het toerisme en de optimistische tijdsgeest maakten van de stad iets heel speciaals. Mooie liedjes duren echter niet lang. De eerste wereldoorlog ontwrichtte de maatschappij op zo'n ingrijpende wijze dat niets meer hetzelfde was. Het succes kon tijdens het interbellum, en zeker na de tweede wereldoorlog, niet herhaald worden. Belangstelling was er genoeg, maar het massatoerisme maakte de stad kapot. Ganse straten met mooie doch onaangepaste huizen werden vervangen door karakterloze bouwwerken. Hopelijk zal De Haan hier in de toekomst van gespaard blijven. Het heeft nog dat tikkeltje karakter dat elders te veel verdwenen is.

23:24 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

angeke over oostende: volledig akkoord, Oostende is een der lelijkste badplaatsen van onze kust. Ze hebben alles gemasacreerd!

Gepost door: van Sluys Antoine | 03-01-06

De commentaren zijn gesloten.