10-06-05

Vertigo // 2005

Het is zover. Binnen een paar uur vertrek ik vanuit Leuven naar het Koning Boudewijnstadion voor het concert van U2. Het werd de voorbije dagen en weken tot in het extreme gehypet door alle media. Komt daarbij nog de onverwachtige soundcheck gisterenavond, waar ze de ganse show voor een leeg stadion speelden. Een vriend van me woont niet ver van het KBS en hij belde mij op. Ik hoorde op de achtergrond U2 live mijn favoriet Where the streets have no name spelen. Mijn avond was geslaagd (bedankt Bert!). Maar dat zal vanavond nog veel meer het geval zijn.
Hypen: ze kunnen er wat van. Niet toevallig misschien dat U2 voordat ze U2 heetten bekend stonden als "The Hype". Je kan geen krant openen noch website bekijken zonder dat Bono in vol ornaat op de frontpage verschijnt. Het is ongelooflijk wat die man bereikt heeft. Zijn strijd tegen aids, armoede en staatsschuld in Afrika laten hem toe in elk land als staatshoofd ontvangen te worden. Alle politici willen op de foto bij Bono, al waren het ordinaire fans. Zie je wel, wij doen ook iets voor de goede zaak...
Bono kon zelfs voormalige Amerikaans minister van Financiën Paul O'Neill overtuigen om met hem een rondreis door Afrika te maken, zodat de boeman aan den lijve kon ondervinden waarvoor de rockster streed. Helemaal hilarisch werd het toen Bono in een Afrikaans dorpje I still haven't found what I'm looking for zong. O'Neill stond er bij en keek er naar. De man maakte een afwezige indruk en je zag duidelijk dat hij geïrriteerd was door die omhooggevallen Ier. De Afrikanen kenden niet onmiddellijk de U2-catalogus, waarop een Amerikaans cartoonist in de huid van Paul O'Neill kroop: "At least I have one thing in common with the Africans: they don't know your music either". Bono's strijd is er één van lange adem, maar hij probeert het ten minste. Celebrity is cash is zijn redenering. Met een bekende kop kan je veel mensen beïnvloeden en daar luisteren de wereldleiders wel naar.
Maar laten we terugkeren naar de essentie. Het concert van de Vertigo // 2005-tournee zal spectaculair zijn. Er werd een immens videoscherm besteld bij ons aller Barco. Niet zo immens als tijdens de Popmart-tournee in 1997 en 1998, maar daar zal wel niemand meer aan kunnen toppen, laat staan het betalen. De setlist die ze gisterenavond uittesten was niet spectaculair, maar wel goed. Naast het reeds vermelde Streets speelden ze ook Until the end of the world, The fly, Elevation, Zoo Station en Bullet the blue sky, een bijzonder krachtig nummer dat een aanklacht vormt tegen de Amerikaanse wapenhandel. Bon, meer moet ik niet zeggen. Indien u er niet bent vanavond, pech, want u zal iets missen. Een verslag en eventueel foto's volgen!

11:55 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

alvast veel plezier!!!!
en hou uw zusje in toom! ik denk dat ze zal flauwvallen!

Gepost door: lord cms | 10-06-05

De commentaren zijn gesloten.