05-06-05

Harry Potter


[buitenland] Je moet het toch maar weer doen. Karel De Gucht is er opnieuw in geslaagd om een diplomatieke rel te doen ontstaan. Dit keer zijn onze noorderburen de pineut. De Gucht beschreef premier Jan-Peter Balkenende in de kwaliteitskrant Het Laatste Nieuws als "een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid". Zo'n uitspraak over een regeringsleider kan tellen. Eerst minimaliseerde de liberaal het: "Mijn woorden werden verdraaid." Tot de journalist in kwestie een geluidsband van het interview liet horen, waarop De Gucht dit wel letterlijk zei. Een flagrante leugen als je het mij vraagt. In Verhofstadt II is men al voor minder moeten opstappen, vraag dat maar aan Anissa Temsamani. Wat later stelde de ontmaskerde De Gucht dat hij die omschrijving gebruikte om Balkenende van Pim Fortuyn te onderscheiden. Het kwaad was echter geschied, want onmiddellijk werd de Belgische ambassadeur op het matje geroepen.
We wisten al langer dat het hoofd van de Belgische diplomatie niet de meest diplomatische politicus van ons land is. Zo kwam hij al eerder in stokken met de Congolese leiders, toen hij hen in feite van onbekwaamheid beschuldigde. Ook in zijn partij, de VLD, verklaarde hij zijn mening ronduit. Dat is niet meteen een minpunt, maar wel bijzonder ambetant als je minister van Buitenlandse Zaken bent. Ook zijn voorganger, Louis Michel, was bij momenten in hetzelfde bedje ziek. Zo mochten we niet meer gaan skiën in Oostenrijk toen extreem-rechts er aan de macht kwam. Au fond gaf ik hem gelijk, maar in een internationale context was dat een bijzonder ongelukkige formulering.
Is de positie van De Gucht wel houdbaar? Mja, hiervoor ontslag nemen zou belachelijk overkomen, maar we mogen het incident niet minimaliseren. Voor het persoonlijk aanvallen van collega's zijn weinig excuses aanvaardbaar. Als we nog meer van datzelfde krijgen, dan moet Verhofstadt zich toch eens bezinnen over de vraag of het zo'n wel zo'n goed idee was om De Gucht minister van Buitenlandse Zaken te maken...

20:29 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.