01-06-05

In de pan gehakt


[buitenland] Ook Nederland heeft de Europese grondwet in de pan gehakt. Onze noorderburen moeten niet weten van het 'grote Europa'. Tja, dat is het resultaat van een referendum: het wordt door links en rechts misbruikt om de binnenlandse politiek te beoordelen en, als het even kan, af te straffen. Dat is bijzonder laag. Hoewel ik kan begrijpen dat er terechte kritiek is op de Grondwet, geven ook de Nederlanders een slecht signaal. Als één van de founding fathers van de Europese Unie laten ze het nu afweten.Het land verkeert de laatste jaren meer en meer in crisis. Na de Fortuyn-saga begon een maatschappelijk debat over de Nederlandse samenleving zich te manifesteren. Haar geroemde tolerantie, haar voorbeeldig gedrag wat bestuur betreft en haar multiculturele maatschappij werd in vraag gesteld. Jaren van opgekropte frustraties komen boven als een populistische oen "het eens durft zeggen". Dat hij daarenboven nog doodgeschoten werd, verbeterde de zaak niet. De ene crisis volgde de andere op, doodsbedreigingen én verdere moorden werden niet geschuwd (confer Theo Van Gogh). Nu helpt Nederland ook nog het Europese project kelderen.
Met zijn centrum-rechtse coalitie probeert Jan-Peter Balkenende redden wat er te redden valt. Met een rechts beleid poogt hij de massa's tot kalmte aan te manen maar dat lukt blijkbaar nog niet. Ondertussen moet hij afrekenen met oerconservatieve ministers en nieuwe populisten zoals Geert Wilders, die de zaak nog meer compliceren. De gebarsten maatschappelijke bom bevatte blijkbaar atoomdeeltjes. Kortom: Nederland is er voorlopig erg aan toe. Als hier niet snel verandering in gebracht wordt dreigt het land ten prooi te vallen aan nog meer rechts-populistische groeperingen. Ze popelen om de Nederlandse markt in te palmen. Een equivalent van het Vlaams Belang of de FPÖ kan heel snel een Cordon Sanitaire-discussie op gang brengen. De Lijst Pim Fortuyn werd doodgeknuffeld, maar dat kwam doordat het een ongestructureerde éénmanspartij was. Als een meer gestructureerde variant het electoraat verovert zullen de gevolgen niet te overzien zijn. Hopelijk zullen de 'nuchtere' Nederlanders dan een meer redelijke houding aannemen. Nederland is ver verwijderd van haar 'Gidsland'-aureool. Ze wou in Europa steeds een voorbeeldfunctie vervullen, maar uiteindelijk draaide het uit op een arrogante zelfgenoegzaamheid. Een beetje nederigheid is hier op zijn plaats.
Ondertussen zit Europa met de gebakken peren. Het vertrouwen van de bevolking in de Europese structuren en besluitvorming is totaal zoek. Europa zal zich moeten leren aanpassen aan de gegeven omstandigheden. In veel landen zegeviert het individualisme, het populisme en de vervlakking van de politiek. De Unie moet hierop inspelen en haar imago veranderen in functie van de maatschappelijke situatie. Ik weet het: het is niet netjes, maar ze moet op eender welke manier het vertrouwen bij de bevolking herwinnen. In deze vervult de pers een sleutelfunctie. Zij zou de Europese besluitvorming en het nut ervan meer in de verf moeten zetten in plaats van steeds te praten over een logge machine en ongeoorloofde kosten. Een gestroomlijnde wisselwerking tussen de Europese Instellingen en de media wordt dé uitdaging van de komende jaren. (1/6/05 22:48 CET)

22:57 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

tjha zelf ben ik er van overtuigd dat het antwoord op de angsten van de mensen in de straat: meer europa is
meer jobs, meer gelijkhied in sociale zekerheid, meer internationale gelijkschakeling (oost-blokkers die hier osn werk zogezegd komen afpakken,...) met meer europa wordt dat allemaal beter in de banen geleid

Gepost door: Lord cms | 02-06-05

De commentaren zijn gesloten.