30-05-05

Kater


[buitenland] Frankrijk zit met een serieuze kater. Het referendum over de Europese Grondwet is op een fiasco uitgelopen. Meer dan 55% van de bevolking heeft zich tegen het document gekeerd. Niet sociaal genoeg voor de enen, niet Frans genoeg voor de anderen... Iedereen had er wel zijn of haar mening over. Deze kater is de zoveelste flater van Chirac. De president had zich er persoonlijk voor geëngageerd om de Europese Grondwet aan de Fransen voor te leggen. Het is bepalend voor de toekomst van Frankrijk en daar wil de goedlachse man zijn onderdanen over informeren. Lekker mis dus.
Sinds hij in 1995 staatshoofd werd heeft hij een reeks legendarische stommiteiten begaan. Eén: atoomtesten. Een paar weken na zijn aantreden als president, in mei 1995, kondigde Chirac doodleuk aan dat hij, in tijden van non-proliferatieverdragen, toch nog éénmaal de Franse kernwapens tot ontploffing wilde brengen. In navolging van zijn grote voorbeeld, Generaal De Gaulle, zou het Franse leger kernproeven uitvoeren op het atol Mururoa, in Frans Polynesië. De arrogantie waarmee hij dat aankondigde was sprekend: "Et cette décision est, évidemment, irrévocable". Alsof gijzelnemers je doodleuk vertellen dat je onthoofd wordt en dat er geen genade voorzien is. Verontwaardiging alom; de wereld had het over Hirochirac. Twee: de ontbinding van de assemblée nationale in 1997. Vanaf zijn aantreden als president beschikte Chirac met zijn RPR over een kleine, doch reële meerderheid in het parlement. Hij wou die versterken en schreef in het voorjaar van 1997 verkiezingen uit, een verkiezingszege in het achterhoofd. Dat draaide eventjes fout uit. Links mobiliseerde zich en won de verkiezingen. Exit meerderheid. De PS vormde, onder leiding van Lionel Jospin, de man die nota bene door Chirac in de presidentsverkiezingen van 1995 verslagen werd, een nieuwe regering, la gauche plurielle, met socialisten, groenen en communisten. Een nieuwe cohabitation kon beginnen. Het linkse project eindigde echter bruusk bij de presidentsverkiezingen van 2002, toen Jospin het andermaal opnam tegen Chirac, maar roemloos ten onder ging. Hij werd al in de eerste ronde verslagen, zodat het uiteindelijk tussen Chirac en de extreem-rechtse Jean-Marie Le Pen ging. Chirac won met 80% van de stemmen, maar naar mijn bescheiden mening was dat het dieptepunt van de Vijfde Republiek. Chirac, die naar verluidt soms in duistere praktijken verwikkeld was, moest het dus tegen een racistisch volkstribuun opnemen. "Votez escroc, pas facho", was de leuze ("stem voor de schurk, niet voor de fascist"). Dieper kan een 21ste-eeuwse West-Europese democratie niet vallen, me dunkt.
En nu is het weer zover. Chirac gokte en verloor. Hoewel de Fransen, gezien de hoge opkomst, over de Europese Grondwet gedebatteerd hebben - wat geen slechte zaak is - draaide het referendum uit op een nederlaag voor het Europese project. We weten allemaal dat de Grondwet, of althans het document dat ermee gelijk gesteld wordt, niet perfect is. Van een sociaal Europa is er niet meteen veel merkbaar, maar elke stap voorwaarts is een positieve stap. Er is heus wel veel gediscussieerd bij de totstandkoming en de slottekst is natuurlijk een compromis, maar het mag überhaupt een wonder heten dat de tekst er is. Vijfentwintig landen zijn er in geslaagd om overeenstemming te bereiken over een document dat hun gemeenschappelijke toekomst verwoordt. Wie heeft hen dat ooit voor gedaan? Hoe onvolmaakt de tekst ook is, het geeft een impuls aan een verdere Europese integratie. Dat we op het oude continent al meer dan een halve eeuw vrede kennen is voor een groot deel de verdienste van de Europese integratie. Daar principieel tegen zijn wegens onverzoenbare tekortkomingen is geen redelijk argument. Dat men dit nog gebruikt om politieke spelletjes te spelen, zoals dat in Frankrijk de laatste maanden gebeurd is, valt te betreuren.
Ik blijf gekant tegen het houden van referenda omdat dit praktisch niet werkbaar is. Men gaat ervan uit dat het individu moet kunnen mee beslissen over zijn of haar toekomst door op die manier aan het beleid te participeren. Dat is echter onmogelijk: men zal nooit een rationele keuze kunnen maken, aangezien drukkingsgroepen, politieke partijen en vooral de media de boodschap reduceren of in een verkeerde context plaatsen, zodat er gestemd wordt over zaken die er niets mee te maken hebben. In België zou een referendum over de Europese Grondwet gereduceerd worden tot een pleidooi pro of contra de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. U weet allemaal wie hiervan profiteert. Dus: no way. De representatieve democratie is wel werkbaar. De kiezer geeft een groep mensen een mandaat om het bestuur uit te oefenen. Die mensen worden geacht competent te zijn en naar eer en geweten het algemeen belang te dienen. Ook dat is in realiteit niet perfect, maar wel werkbaar, in tegenstelling tot het referendum. Dat heeft Chirac vandaag tot scha en schande nogmaals ondervonden.

00:56 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

That's when I reach for my revolver...


[cultuur] Op deze foto ziet u maar één van mijn alsnog beide oren, maar ik heb ze wel degelijk allebei gebruikt bij het optreden van Moby in de Brabanthal in Leuven. De New Yorker slaagt er in om dance muziek ook voor niet-dance liefhebbers toegankelijk te maken. Voor het ruimere, ondeskundige publiek zeg maar. Al bij al een goed concert. Geen kwaad woord over de muziek en acteerprestaties van Richard Melville, alias Moby. De man kan geen seconde stil staan. Go, Feeling so real, Raining again en vooral het fantastische Lift me up deden de menigte in de hete Brabanthal uit de bol gaan. Puik.
Dat stond in schril contrast tot de Brabanthal zelf. Een slechtere zaal kon je niet bedenken. Het podium kwam niet uit de verf. Een artiest van dergelijk kaliber verdient meer. Bovendien, en dat was nog het meest wansmakelijke, bleven de lichten rondom de zaal gewoon schijnen, waardoor Moby's lichtshow niet uit de verf kwam. Wij stonden wat aan de zijkant en kregen constant felwitte spots op ons gericht. Allerminst aangenaam, het was alsof je de ganse nacht ziek in bed ligt te woelen met een vreselijke spot op je gericht. Het zette een domper op het concert. Om het met Moby zelf te zeggen: that's when I reach for my revolver...

00:00 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

26-05-05

Het doek is aan het vallen...


[Allerlei] Ik wil niet melancholisch doen noch in tranen uitbarsten, maar binnen anderhalf uur is het zo ver: mijn laatste les als full-time student. In feite begon mijn schoolcarrière op 1 september 1982 toen ik als driejarige in de Oostendse kleuterschool, bij Juffrouw Greet, begon te spelen en knutselen. Ze eindigt vandaag, 26 mei 2005, in Leuven na een les Instellingen van de Middeleeuwen door Professor Van Ermen. En toch doet het me iets. Het is niet steeds makkelijk geweest, maar ik heb het uiteindelijk toch 23 jaar uitgehouden. Nu nog thesis afwerken, drie examens maken en het is definitief gedaan. Fingers crossed...

14:30 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-05-05

Riktorfsbile


[KU Leuven] De ontknoping is nabij. We weten na de tweede stemronde nog wel niet wie de nieuwe rector van de KU Leuven wordt, maar één ding is zeker: het waren geen normale verkiezingen, en daar heeft één man veel mee te maken: Rik Torfs. Toen kerkjurist Torfs, bekend van zijn vele TV-optredens en subliem redenaarstalent à la Mark Eyskens, nam niemand hem serieus. "Nu hij meer op de buis komt dan de voornoemde ex-premier, zal hij ook eens een gooi naar de rectorstoga doen, al was het maar om tegen de schenen van het establishment te schoppen", zal menig lid van de universitaire gemeenchap gedacht hebben... Misschien was die stelling op dat moment wel een juiste analyse, maar Torfs is de voorbije weken en maanden wel uitgegroeid tot een heuse 'contender'. Tijdens de debatten viel niet enkel zijn eloquentie op, maar ook zijn visie tegenover de KU Leuven, die hij menselijker wil maken. Zijn programma - te lezen op www.riktorfs.be - was dan toch niet zo vaag en de man die van Turnhout afkomstig is wist enkele honderden academici te overtuigen. Of was het omdat de anderen niet voldoende gelobbyd hadden? Tijdens de eerste twee stemrondes werden de gedoodverfde kandidaten uit de biomedische wetenschappen, Herman Nys en - wat later - Marc Decramer weggestemd, zodat enkel nog Marc Vervenne en Rik Torfs, respectievelijk uit de faculteit godgeleerdheid en kerkelijk recht overbleven. Wie de KU Leuven de komende vijf of tien jaar zal leiden wordt volgende week uitgemaakt. Een tweede ding is zeker: de opvolger van André Oosterlinck komt uit de humane wetenschappen en daar kan ik enkel maar tevreden om zijn.
Gisterenavond dan maar naar het debat vóór de tweede ronde geweest (zie foto) - overigens bijzonder goed gemodereerd door Guy Tegenbos - en het moet gezegd: Torfs maakte verbaal de beste indruk, maar dat was geen verwondering. Ook de andere twee kandidaten hadden zeker heel wat goeds te zeggen, maar konden het niet altijd overbrengen. Integendeel. Vervenne raakte soms niet uit zijn woorden en Decramer bleef heel vaag. Uit zijn discours onthielden we vooral dat de KU Leuven verder moest internationaliseren en de beste studenten aantrekken. Het mocht echter niet zijn: exit Decramer.
De kans is reëel dat de verkiezingen van volgende week gezien worden als een goed- of afkeuring van Oosterlincks' beleid. Baron Oosterlinck had een eigen visie op de universiteit, knoopte nauwere relaties aan met de bedrijfswereld, bouwde een enorme associatie uit. Vervenne was zijn vice-rector humane wetenschappen en in die hoedanigheid wordt hij gezien als een Oosterlinckiaan. Er wordt verwacht dat hij dan ook de erfenis van zijn voormalige chef zal verder zetten. Voor zover het woord 'voormalig' hier op zijn plaats is: Oosterlinck blijft immers voorzitter van die gevreesde associatie en kan vanuit die functie nogal wat invloed blijven uitoefenen op het beleid van de KU Leuven. Geef mij dan maar een menselijke universiteit, waar iedereen zijn eigen plaats in heeft, maar mét een serieuze leider. De KU Leuven verdient het.

00:17 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

15-05-05

Gumball Race


[allerlei] Gisteren is de Gumball Race van start gegaan. Een horde rijkeluiszoontjes en -dochtertjes razen een week lang tegen hoge snelheid over de Europese wegen, om zo snel mogelijk de afstand Londen-Monte Carlo af te leggen. Inschrijvingsgeld: 15.000 euro. Ze rijden niet met een ordinair 2 PK'tje, maar met hun opgefokte Porsches en Ferrari's. Van te hoge snelheden en verkeersboetes trekken ze zich niets aan - geld genoeg - en van verkeersregels evenmin. Daarmee brengen ze de modale autoweggebruiker in gevaar. Zichzelf ook, en die gehavende Ferrari is daar een voorbeeld van.
Dit keer trekken ze ook door België, meer zelfs: ze overnachten in een kasteel in Wallonië. Noblesse oblige. Toch verloopt niet alles zo vlot. De federale politie is paraat en bijzonder alert naar het schijnt, vooral nu dergelijke nozems onze wegen bedreigen. Inderdaad: de Gumball Race is een decadente bedoening en brengt het imago van de autosport weinig goeds toe. Als hevige auotsportfan betreur ik dat ten zeerste. Races horen thuis op een circuit of op minutieus afgebakende openbare wegen, zoals dat bij rally's het geval is. Iedereen verdient zijn of haar verzetje en dat moet kunnen, zolang het de medemens geen gevaar of extreme last oplevert. Indien het goed georganiseerd is bezorgt de autosport geen maatschappelijke overlast. Het is jammer dat veel mensen, vooral aan Vlaamse zijde, denigrerend doen over deze prachtige sport. Ook wij hebben recht om ons plezier te beleven, net zoals de voetbalfans dat hebben. Hoewel het voetbalhooliganisme wel voor veel problemen zorgt, knijpen de mensen hier graag een oogje voor dicht. Dat is niet eerlijk. In Wallonië wordt autosport veel minder sociaal gesanctioneerd en daar zijn we jaloers op. Hopelijk komt er een einde aan de bekrompen Vlaamse mentaliteit wat dat betreft, want ook hier zijn vele enthousiaste autosportliefhebbers. De Gumball Race doet hier echter niet veel goeds aan. Zij overtreden de regels en moeten hiervoor eerlijk beboet worden. En wat het circuit betreft: gentlemen, start your engines!

11:41 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

13-05-05

Het toppunt


[binnenland] Ik ben geen communautaire rebel, integendeel, maar wat deze week gebeurd is tart gewoon alle verbeelding. Voor de zoveelste keer slaagde Verhofstadt er in om het land in een diepe crisis te storten. Door het in de diepvries steken van Probleem 177 alias de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, schuift hij zijn probleem gewoon door naar de Vlaamse regering. Bovendien spande hij onderweg nog de Koning voor zijn kar. Ongehoord. Was hij een staatsman, dan nam hij ontslag na het niet-bereiken van een oplossing in een moeilijk dossier. Verhofstadt reageert niet zo: na de DHL-afgang wordt BHV een regelrecht fiasco zonder weergave. De macht, niets dan de macht.
Hij ging blijkbaar bijzonder ver in zijn toegevingen: de Franse Gemeenschap ging in een aantal Vlaamse gemeenten gemeenschapsbevoegdheden mogen uitoefenen. Du jamais vu! Naar verluidt waren de Franstalige politici zelf verwonderd hoeveel ze van Verhofstadt gedaan konden krijgen. Er is in dit geval maar één uitweg voor een premier die niets meer onder controle heeft: een wandeling door het Warandepark naar het koninklijk paleis. Men heeft al voor (veel) minder het ontslag van een regering aangeboden. De ontsnapping van Marc Dutroux bijvoorbeeld. Dat was klein bier vergeleken met de huidige situatie. De liberalen dreigen echter in een paradoxale situatie terecht te komen: door zich obstinaat aan de macht vast te klampen verglijden ze naar een toestand van onmacht, waarin ze de speelbal zijn van zogenaamd duistere krachten. Di Rupo ziet Verhofstadt langzaam aan politiek sterven en gooit nog wat olie op het vuur, zodat hij als laatste zal lachen, en die lacht, u weet het, het best. Nog een paar van dergelijke toeren en de stekker wordt uit het stopcontact getrokken. Exit liberalen; ze zullen zorgvuldig fijn gemalen zijn door meester-strateeg maar even machtsgeile di Rupo. Alleen weet hij het veel subtieler aan te pakken en dweept niet als een konijn zonder kop dat te pas en te onpas beweert dat er geen problemen zijn. Maar bon: mij zul je niet horen klagen dat de liberalen terug naar af gestuurd worden. Zolang ze aan Vlaamse kant niet in opstand durven komen tegen Verhofstadt, Dewael en De Gucht is de partij gedoemd om verder ineen te krimpen. Triestig voor hen, maar wie niet horen wil moet voelen.
Ik vind het dan ook bijzonder erg dat men de hete aardappel naar de Vlaamse regering doorstuurt. Minister-President Leterme had nochtans een clemente houding aangenomen door de federale regering respijt te geven voor de uitvoering van het arrest van het arbitragehof, wat ook de VLD in het Vlaamse regeerakkoord onderschreven had. Yves Leterme krijgt stank voor dank: de Vlaamse VLD-ploeg weigert dat akkoord uit te voeren en doet nu alsof hun neus bloed. Fientje Moerman gedroeg zich bijzonder laf en arrogant door te zeggen dat niet de VLD voor problemen zorgt, maar dat CD&V er een zaak van maakt; ze wil dan ook overgaan naar de orde van de dag. Je reinste onzin: een dergelijke vertrouwensbreuk kan niet zomaar aan de kant geschoven worden.
Mij gaat het niet zozeer over de zaak zelf: BHV vind ik quantité négligable - er zijn ook nog echte problemen in ons land - maar de Vlaamse partijen die ook federaal in de regering zitten hebben zich tot deze splitsing geëngageerd. Nu ze het niet doen, plegen ze woordbreuk en voeden ze de antipolitiek. Dat ze dan nog doen alsof hun neus bloedt is dubbel zo erg. Het kan maar op één manier opgelost worden: door Verhofstadt en zijn acolieten op een enkele reis naar Toscane te trakteren. Nu hij aan politieke parkinson lijdt zou het warme Italiaanse klimaat hem goed doen. Het woelige Belgische weer laat hij best aan andere, serieuze politici over. Zeg maar dag met het handje...

01:03 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

09-05-05

Artificiële intelligentie


[allerlei] Internet wordt van dag tot dag intelligenter. Zo leerde ik vanmorgen 20Q.net kennen. Je beeldt je een bepaald begrip in, de computer stelt er vragen over en raadt uiteindelijk wat je in gedachten hebt. Het lukt niet altijd, maar het programma onthoudt de associaties die gemaakt worden. Zodoende kan de website steeds meer vragen juist beantwoorden en worden meer raadsels correct opgelost. De moeite waard...

22:50 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-05-05

De Struik


[media] Babelfish, het is me iets. Deze tool van Altavista laat je toe om een website onmiddellijk te vertalen naar een aantal courante talen, waaronder zelfs het Nederlands. Het kan tot hilarische situaties leiden. Zoals de homepage van CNN.com van zondagavond 8 mei 2005. Er stond een link naar een artikel met als titel "Struik in Moskou voor besprekingen met Putin". Struik? Wie is dat in godsnaam? Ja, de computer had het iets te letterlijk vertaald. Het ging immers over George W. Bush; de man is na zijn bezoek aan Nederland rechtstreeks doorgevlogen naar Moskou om ook daar het einde van de tweede wereldoorlog te herdenken. De bijhorende foto bevestigt ons wie we onder het lemma "De struiken" moeten begrijpen. Zo zie je maar dat zo'n directe vertaalsoftware nog niet helemaal op punt staat. Maar toch: in de Franse versie wordt "de struik" in de titel wel in "Bush" vertaald, evenals in het Duits, het Italiaans, het Portugees en het Spaans. Voor de ondertitel van de foto ("The Bushes") krijgen we respectievelijk buissons, Busch, cespugli en arbustos. Het vertalen van eigennamen en de respectievelijke verbuigingen, meervouden en dergelijke meer blijft bijzonder complex.

21:19 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

06-05-05

Lelijk in het wit


[allerlei] Daar is hij weer, Ratzy... Hij is de voorbije week weer volop in het nieuws geweest, maar dan vooral met faits divers. Eerst en vooral kwam vandaag het bericht dat zijn Volkswagen Golf op eBay verkocht is. Iemand telde er welgeteld 188.938 euro voor neer. Hiermee kan je waarschijnlijk ettelijke nieuwe Golfs kopen, maar soit, de eerbare koper heeft nu een eigen pausmobiel. Dat blijkt echter maar relatief te zijn. Volgens De Standaard heeft de Ratzy zelf geen rijbewijs en reed zijn secretaris met hem rond. Van een man van 78 mogen we natuurlijk niet verwachten dat hij de Autostrada's rond Rome onveilig maakt, vooral als blijkt dat hij in zijn vrije tijd ook nog Paus is. Misschien gelukkig, want zo'n Volkswagen valt in Italië toch compleet uit de toon? In het land waar de auto's (de Fiats uitgezonderd) uitblinken van elegantie, zou de eerste katholiek met een kleurloze Duitse kar rondhuppelen. Dat trekt toch op niets? Naar het schijnt heeft hij zich ook voor zijn papamobile tot het merk uit Wolfsburg gewend. Een Volkswagen Touareg zal omgebouwd worden, net zoals Johannes Paulus dat met een Mercedes liet doen. Heeft VW percenten in het Vaticaan? Het valt te betwijfelen, want hier te lande rijden alle geestelijken met Citroëns. Ik neem aan dat het Franse merk, in tegenstelling tot Volkswagen, kan rekenen op een voetnoot in de Bijbel. Maar, anyway, ik zou het toch beter vinden moest de Paus een Italiaanse wagen verkiezen. Laten we beginnen met een witte Alfa 155, met dubbele uitlaat, sportvelgen en een goed opgedreven motor. Ik zie het voor me: Ratzy die op zondagmiddag, na de H. Mis, met gierende banden vanop het St.-Pietersplein vertrekt naar Castelgandolfo. Honey, here I come, let's party! Ah neen, dat mag niet... Nummer twee: een Ferrari F355 Spider. Ook al in het wit. Jammer dat rood in het Vaticaan de kleur van de concurrentie is, want een witte Ferrari is even mooi als de kever op het Leuvense Ladeuzeplein. En dan heb ik het voor één keer niet over een Volkswagen. Toch zou ik het een schattig zicht vinden: het kalotje van de paus dat bij het accelereren wegvliegt en zijn witte haren die ten berge rijzen. Alleluia. Drie: een Maserati Quattorporte. Hét equivalent van een top-Mercedes of -BMW. Opnieuw prachtig gestyleerd, met zilveren velgen. Maar ook dat wordt het niet. Italiaanse auto's zijn nu eenmaal afgrijselijk lelijk in het wit, dus gaat men in het Vaticaan voor een assorti: een lelijke auto in een lelijke kleur. Misschien heeft Ratzy heimwee naar zijn thuisland en kiest hij daarom voor een Duitse kar.
Deze week kregen we nog een ander heuglijk feit te horen: de nieuwe paus is een dierenliefhebber. Ik neem aan dat Gaia nu onmiddellijk een nieuwe mascotte gevonden heeft, doch dit ter zijde. Ratzy heeft meer bepaald een bijzonder affectie voor katten. De sluwe viervoeters kunnen op pauselijke sympathie rekenen. Zo heeft de hij alsnog geen toestemming gekregen om zijn poezen mee te nemen naar zijn nieuwe apartement in het Vaticaan. De schamele huisdieren verblijven nu alleen in zijn vorige huis, en volgens de legende gaat Ratzy er van tijd tot tijd naar toe om hen te voeden en te verzorgen. Je hart breekt toch bij dit soort verhalen? Een oude man die van zijn beestjes houdt mag hen, nu hij een career move gemaakt heeft, niet meer zien? Wat moet de conciërge van het Vaticaan toch een onmens zijn! Laat die man toch zijn katten koesteren. De Ratzingeriaanse poezen zullen toch niet met het Ebola-virus besmet zijn? Kom nou. Naar verluidt verkort het leven van bejaarden eenmaal ze van hun trouwe huisdier gescheiden worden. We kunnen het hem toch niet aandoen? De man heeft al zo'n verantwoordelijkheden. Wie start met een online campagne pro kattenverhuis naar het Vaticaan? Media-aandacht verzekerd...

23:15 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Surfin'


Deze week toch wel een aantal leuke dingen op het net gezien. Zoals Guess-the-Google. Probeer te raden welke zoekterm men intikte wanneer men de getoonde afbeeldingen zag. Een aanrnader voor wie zijn of haar associatievermogen wil testen. Mede weblogger Rudy Ré liet ons dan weer in ons pc-scherm kruipen. Nooit geweten dat daar zoveel in zat. Ten slotte liet sfie mij weten dat je pc niet altijd even vriendelijk kan zijn. Have fun!

17:07 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-05-05

55555


We zijn er fier op dat we op 5/5/5 de 55555ste bezoeker van onze goeie vriend Lord CMS zijn. CMS's Cage of Thoughts levert elke dag opnieuw een leuke dosis humor in deze kleurloze tijden. Proficiat Lord! Neem eens een kijkje bij Lord CMS.

21:31 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

04-05-05

Wat men u niet vertelt...


[KU Leuven] Ja, ook wij gingen gisteren een kijkje nemen bij de wereldrecordpoging kussenvechten op het Leuvense Ladeuzeplein. In tegenstelling tot wat De Standaard zegt (dank voor de foto), was niet alles peis en vree. Inderdaad, Adelante, de kandidaat- praesidiumploeg van ekonomika, is er in geslaagd om het wereldrecord te breken en een vermelding in het Guinness Book of Records te bekomen. Maar tegen welke prijs? Ik verzeker u, Adelante speelde gisteren met vuur en we zaten er middenin. Wij wilden ons steentje bijdragen, maar dat deed al lang niet meer ter zake. Het was een chaos van jewelste. Ten eerste: slechts de helft van het Ladeuzeplein was afgezet om de kussenvechters in op te vangen. Veel te weinig natuurlijk. Het is een groot plein, maar voor zo'n - verwachte - volkstoeloop meer dan onvoldoende. Twee: er was maar één ingang (vooraan) waar je aan twee kanten binnen werd gelaten. Opnieuw veel en veel te weinig. Duizenden, letterlijk duizenden stonden te wachten om binnen te kunnen en die bottleneck zorgde voor een massa-infarct. Wij zaten gevangen in de bende opgehitste pubers die er niets beter op vonden om het geheel nog erger te maken door van tijd tot tijd te duwen. Gevolg: regelrechte Heizeldrama-toestanden. Het heeft geen haar gescheeld of het was van dattum. Gelukkig dat de nadarhekkens het net niet begaven, zoniet was de eerste rij gewoon vertrappeld. Ze hebben ons wegens gebrek aan zuurstof nog uit de menigte kunnen halen, maar voor anderen was het bijna te laat; er werden mensen afgevoerd. Ik overdrijf echt niet: één verkeerde beweging en duizenden kilo's studenten en ander jonk volk hadden de eerste rijen vertrappeld, de medewerkers van Adelante incluis. Maar het was nog straffer: toen ik uiteindelijk uit de massa gehaald werd - waardoor ik in de kussen-arena belandde - vond men niet onmiddellijk een uitgang! Ik moest nog eens over nadars klimmen. En: er was niet eens een geluidsinstallatie die de mensen tot kalmte kon aanmanen. Je houdt het gewoon niet voor mogelijk.
Ik kan nog uren doorgaan met kritiek op de organisatie, maar weet dat die mensen het goed bedoelden, waarvoor mijn waardering. Zelf ben ik ook al jaren actief in een studentenorganisatie en weet wat voor inzet, moed en moeite het kost om een en ander gedaan te krijgen. Maar toch: dit was totaal, maar dan ook totaal onverantwoord. En dan hebben we het nog maar enkel over de logistieke mankementen gehad. Op zo'n groot evenement was er nauwelijks of geen politie aanwezig, evenals ziekenwagens. Sterker nog: de straat rondom het plein was niet eens autovrij gemaakt! Ik wil niet overdrijven of een vingertje in de lucht steken, maar hier zal nog een hartig woordje over gebabbeld moeten worden. Zowel de organisatie als de ordediensten waren niet voorzien op dit gebeuren. De gevolgen konden wel eens niet te overzien geweest zijn...

23:32 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |