19-05-05

Riktorfsbile


[KU Leuven] De ontknoping is nabij. We weten na de tweede stemronde nog wel niet wie de nieuwe rector van de KU Leuven wordt, maar één ding is zeker: het waren geen normale verkiezingen, en daar heeft één man veel mee te maken: Rik Torfs. Toen kerkjurist Torfs, bekend van zijn vele TV-optredens en subliem redenaarstalent à la Mark Eyskens, nam niemand hem serieus. "Nu hij meer op de buis komt dan de voornoemde ex-premier, zal hij ook eens een gooi naar de rectorstoga doen, al was het maar om tegen de schenen van het establishment te schoppen", zal menig lid van de universitaire gemeenchap gedacht hebben... Misschien was die stelling op dat moment wel een juiste analyse, maar Torfs is de voorbije weken en maanden wel uitgegroeid tot een heuse 'contender'. Tijdens de debatten viel niet enkel zijn eloquentie op, maar ook zijn visie tegenover de KU Leuven, die hij menselijker wil maken. Zijn programma - te lezen op www.riktorfs.be - was dan toch niet zo vaag en de man die van Turnhout afkomstig is wist enkele honderden academici te overtuigen. Of was het omdat de anderen niet voldoende gelobbyd hadden? Tijdens de eerste twee stemrondes werden de gedoodverfde kandidaten uit de biomedische wetenschappen, Herman Nys en - wat later - Marc Decramer weggestemd, zodat enkel nog Marc Vervenne en Rik Torfs, respectievelijk uit de faculteit godgeleerdheid en kerkelijk recht overbleven. Wie de KU Leuven de komende vijf of tien jaar zal leiden wordt volgende week uitgemaakt. Een tweede ding is zeker: de opvolger van André Oosterlinck komt uit de humane wetenschappen en daar kan ik enkel maar tevreden om zijn.
Gisterenavond dan maar naar het debat vóór de tweede ronde geweest (zie foto) - overigens bijzonder goed gemodereerd door Guy Tegenbos - en het moet gezegd: Torfs maakte verbaal de beste indruk, maar dat was geen verwondering. Ook de andere twee kandidaten hadden zeker heel wat goeds te zeggen, maar konden het niet altijd overbrengen. Integendeel. Vervenne raakte soms niet uit zijn woorden en Decramer bleef heel vaag. Uit zijn discours onthielden we vooral dat de KU Leuven verder moest internationaliseren en de beste studenten aantrekken. Het mocht echter niet zijn: exit Decramer.
De kans is reëel dat de verkiezingen van volgende week gezien worden als een goed- of afkeuring van Oosterlincks' beleid. Baron Oosterlinck had een eigen visie op de universiteit, knoopte nauwere relaties aan met de bedrijfswereld, bouwde een enorme associatie uit. Vervenne was zijn vice-rector humane wetenschappen en in die hoedanigheid wordt hij gezien als een Oosterlinckiaan. Er wordt verwacht dat hij dan ook de erfenis van zijn voormalige chef zal verder zetten. Voor zover het woord 'voormalig' hier op zijn plaats is: Oosterlinck blijft immers voorzitter van die gevreesde associatie en kan vanuit die functie nogal wat invloed blijven uitoefenen op het beleid van de KU Leuven. Geef mij dan maar een menselijke universiteit, waar iedereen zijn eigen plaats in heeft, maar mét een serieuze leider. De KU Leuven verdient het.

00:17 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

ik kan niet oordelen wat ik ken enkel den torfs, maar als hij wint zou het wel eens idd een "fresh" wind kunne zijn die dat conservatieve instituut nodig heeft ;-)

Gepost door: Lord cms | 19-05-05

Conservatief? De KU Leuven een conservatief instituut? Ik studeer er nu toch al enkele jaren en heb daar nog niets van gemerkt. Vanwaar die gedachte?

Gepost door: Jan | 19-05-05

De commentaren zijn gesloten.