13-05-05

Het toppunt


[binnenland] Ik ben geen communautaire rebel, integendeel, maar wat deze week gebeurd is tart gewoon alle verbeelding. Voor de zoveelste keer slaagde Verhofstadt er in om het land in een diepe crisis te storten. Door het in de diepvries steken van Probleem 177 alias de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, schuift hij zijn probleem gewoon door naar de Vlaamse regering. Bovendien spande hij onderweg nog de Koning voor zijn kar. Ongehoord. Was hij een staatsman, dan nam hij ontslag na het niet-bereiken van een oplossing in een moeilijk dossier. Verhofstadt reageert niet zo: na de DHL-afgang wordt BHV een regelrecht fiasco zonder weergave. De macht, niets dan de macht.
Hij ging blijkbaar bijzonder ver in zijn toegevingen: de Franse Gemeenschap ging in een aantal Vlaamse gemeenten gemeenschapsbevoegdheden mogen uitoefenen. Du jamais vu! Naar verluidt waren de Franstalige politici zelf verwonderd hoeveel ze van Verhofstadt gedaan konden krijgen. Er is in dit geval maar één uitweg voor een premier die niets meer onder controle heeft: een wandeling door het Warandepark naar het koninklijk paleis. Men heeft al voor (veel) minder het ontslag van een regering aangeboden. De ontsnapping van Marc Dutroux bijvoorbeeld. Dat was klein bier vergeleken met de huidige situatie. De liberalen dreigen echter in een paradoxale situatie terecht te komen: door zich obstinaat aan de macht vast te klampen verglijden ze naar een toestand van onmacht, waarin ze de speelbal zijn van zogenaamd duistere krachten. Di Rupo ziet Verhofstadt langzaam aan politiek sterven en gooit nog wat olie op het vuur, zodat hij als laatste zal lachen, en die lacht, u weet het, het best. Nog een paar van dergelijke toeren en de stekker wordt uit het stopcontact getrokken. Exit liberalen; ze zullen zorgvuldig fijn gemalen zijn door meester-strateeg maar even machtsgeile di Rupo. Alleen weet hij het veel subtieler aan te pakken en dweept niet als een konijn zonder kop dat te pas en te onpas beweert dat er geen problemen zijn. Maar bon: mij zul je niet horen klagen dat de liberalen terug naar af gestuurd worden. Zolang ze aan Vlaamse kant niet in opstand durven komen tegen Verhofstadt, Dewael en De Gucht is de partij gedoemd om verder ineen te krimpen. Triestig voor hen, maar wie niet horen wil moet voelen.
Ik vind het dan ook bijzonder erg dat men de hete aardappel naar de Vlaamse regering doorstuurt. Minister-President Leterme had nochtans een clemente houding aangenomen door de federale regering respijt te geven voor de uitvoering van het arrest van het arbitragehof, wat ook de VLD in het Vlaamse regeerakkoord onderschreven had. Yves Leterme krijgt stank voor dank: de Vlaamse VLD-ploeg weigert dat akkoord uit te voeren en doet nu alsof hun neus bloed. Fientje Moerman gedroeg zich bijzonder laf en arrogant door te zeggen dat niet de VLD voor problemen zorgt, maar dat CD&V er een zaak van maakt; ze wil dan ook overgaan naar de orde van de dag. Je reinste onzin: een dergelijke vertrouwensbreuk kan niet zomaar aan de kant geschoven worden.
Mij gaat het niet zozeer over de zaak zelf: BHV vind ik quantité négligable - er zijn ook nog echte problemen in ons land - maar de Vlaamse partijen die ook federaal in de regering zitten hebben zich tot deze splitsing geëngageerd. Nu ze het niet doen, plegen ze woordbreuk en voeden ze de antipolitiek. Dat ze dan nog doen alsof hun neus bloedt is dubbel zo erg. Het kan maar op één manier opgelost worden: door Verhofstadt en zijn acolieten op een enkele reis naar Toscane te trakteren. Nu hij aan politieke parkinson lijdt zou het warme Italiaanse klimaat hem goed doen. Het woelige Belgische weer laat hij best aan andere, serieuze politici over. Zeg maar dag met het handje...

01:03 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

voorzitterverkeizingen carnaveleske politiek
werd meer dan ooit verafgoodt in de fetisjitsche obsessie voor het
kiezen van de meest accurate BEHA-Vulling.

ps: en is de coup in Leuven gelukt bij de ondergrondse?

Gepost door: lord cms | 13-05-05

De commentaren zijn gesloten.