22-04-05

Vaticaan en St.-Friet


[buitenland] De Danneels-mania die ontstaan is tijdens en na de dood van Paus Johannes Paulus II houdt maar niet op. Na de "Ik ben geen paard"-affaire is er nu deze cartoon. Ik kan, ondanks mijn cursus paleografie, de naam van de kunstena(a)r(es) niet ontcijferen, maar waardeer de spitsvondigheid van hem of haar... Je moet er maar opkomen.
Anyway, in tegenstelling tot het aantal artikelen op peterNET, ben ik helemaal geen Vaticaanwatcher geworden, maar kijk desalniettemin met interesse naar de gebeurtenissen. De toestand is ondertussen wat genormaliseerd. We zagen een nog wat schuchtere edoch fiere Ratzinger in de pauselijke tenue. Meteen na zijn aanstelling begon men al te speculeren over de gezondheidstoestand van de nieuwe paus. Een Johannes Paulus II-scenario zit er niet meteen aan te komen, maar we moeten op onze hoede zijn. De 78-jarige Ratzinger heeft immers, aldus echte Vaticaanwatchers, in 1991 een hersentrombose ondergaan en had een tijdje verminderd zicht, maar daarvan zou hij helemaal hersteld zijn. Dit kunnen we aannemen. Let's wait and see...
Hoe dan ook, het is een enorme aanpassing om een nieuwe figuur in het centrum van alle aandacht te zien. We waren zijn grote voorganger zoo gewoon, dat er al mirakels moeten gebeuren vooraleer Ratzinger met eenzelfde aura omgeven wordt. Het moet een haast onmogelijke opdracht zijn: opvolger zijn van een - algemeen aangenomen - groot figuur. Lyndon Johnson was Kennedy niet; Chirac is, hoe graag hij het ook zou willen, geen de Gaulle; Verhofstadt is Dehaene niet; Santer had niet de uitstraling van Jacques Delors en, last but not least, die nieuwe zanger van Queen doet Freddie Mercury niet vergeten. Benedictus de zestiende zal al bijna voor een hereniging met de protestanten moeten zorgen én een copernicaanse wending nemen in de omgang met de moderniteit, wil hij Karol Woityla in de schaduw zetten. Onbegonnen werk, gezien zijn achtergrond. Maar bon, mirakels zijn niet uitgesloten, zoals De Standaard gisteren berichtte. Iemand zou in een vlek op een brug in Chicago de Maagd Maria herkend hebben. De geschiedenisboeken, ook in Japan, zijn hierbij gewaarschuwd! (21/4/05 23:48 CET)

00:00 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

reactie (om maar iets te zeggen) en weer een prachtige column! (ik zou toch eens beginnen denken aan carrière in de journalistiek!!)

Ik ben vooral benieuwd hoe Benedictus XVI (of Ratzy voor de vrienden) het ervan af gaat brengen. Het is duidelijk dat men niet opnieuw een langdurig pontificaat wou (de man is al 13 jaar over zijn pensioen !) en waarschijnlijk (hopelijk) zal hij eerder fungeren als een soort overgangsfiguur ... voor iemand progressiever ... ? we'll see want ik vrees dat het nog een tijdje zal duren, aangezien ik het geveoel heb dat de Kerk gelijk nog niet precies door heeft dat ze te conservatief is ...

Gepost door: Lachesis ;) | 22-04-05

reactie BIS voor alle duidelijkheid, die "om maar iets te zeggen" slaat op "reactie" (stom ding wil niet posten zonder titel en kben te moe voor iets deftig)

Gepost door: Lachesis | 22-04-05

De commentaren zijn gesloten.