12-03-05

KVS: de K van kunst, de V van Vlaams en de S van subsidie


[binnenland] Het Vlaams Belang maakt al de ganse week amok over het feit dat de programmatie van de verschillende gesubsidieerde theaters in het Vlaamsche en Brusselsche land niet is wat het moet zijn. Vooral experimentele stukken én niet-Nederlandstalige producties domineren en dat is niet goed. Geef ons het Vlaamsch volkstheater maar terug, want dat brengt cultuur dichter bij de Vlamingen. Natuurlijk. Vanavond sprak Filip Dewinter hierover bij Siegfried Bracke in Ter Zake en maakte een bijzonder zwakke indruk. Bracke, toch niet mijn beste vriend, maakte brandhout van zijn voorstellen en liet hem handig zijn eigen stellingen quasi ontkrachten. En ja, experimenteel theater moet kunnen, en ja ik zal de eerste zijn die ze ga subsidiëren, maar het moet fatsoenlijk zijn en de multikul moet er niet bij betrokken worden... Ziedaar: de traditionele Vlaams Belang-retoriek komt boven. Nihil novem sub sole. Dewinter sloeg in Ter Zake echter een slecht figuur, maar daar zal de Antwerpse hauptmann wel niet van wakker liggen. Zijn boodschap is ongenuanceerd in de populaire - zeg maar populistische - pers opgenomen en heeft bijgevolg haar doelpubliek bereikt. Hij ligt niet wakker van de pseudo-intellectuelen en kultuurpausen (oh ja, de kaa) die op Canvas afstemmen.
Maar om het nog eens over die cultuurpausen te hebben. Het spreekt vanzelf dat ze gesubsidieerd moeten worden en de mogelijkheid moeten hebben om hun werken ten toon te stellen. Maar aan de andere kant: de bedragen die voor hun werk gevraagd worden zijn vaak astronomisch. De overheid komt in een moeilijk parket: kunst stimuleren, ja natuurlijk, maar gebruikt men hiermee de schaarse middelen op een efficiënte manier? Ik vind het dan ook niet meer dan normaal dat dan voorrang gegeven wordt aan jonge, opkomende kunstenaars. De zelfverklaarde cultuurpausen moeten weten dat er grenzen zijn aan hun vaak arrogante houding. Ik heb hier reeds meer over geschreven naar aanleiding van de beruchte Leuvense kever. Enige bescheidenheid van hunnentwege is dus niet ongepast... (12/3/05 21:56 CET)

22:08 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

De doelgroep is bereikt en dus maakt het voor hen geen zak uit of er nog iets gezegd wordt door alle anderen die niet op hun stemmen, bovendien vraag ik mij af welk percentage van hun kiezers bovendien ooit een voorstelling bijwoont?

Gepost door: Dafke | 13-03-05

De commentaren zijn gesloten.