02-02-05

We'll butcher them to hell!


[cultuur] Het is een ongeschreven wet in regimes die steunen op het gezag van één man dat bij lichamelijke of politieke aftakeling steeds ontkend wordt dat er iets aan de hand is. Laten we beginnen bij de Sovjet-Unie. Aan een bijzonder slecht uitziende partijleider Breznjev scheelde niets in 1982, maar hij overleed enkele maanden later. Zijn opvolgers Joeri Andropov en Constantin Tsjernenko ondergingen hetzelfde lot. Het fenomeen gerontocratie - hoogbejaarde krakkemikkige figuren die het land leiden - was er een constante. Naar verluidt is Tsjernenko gedurende zijn ambtsperiode (welgeteld 1 jaar) nauwelijks het Kremlin uitgeweest. Met de aanstelling van Michael Gorbatsjov werd de traditie doorbroken en zie wat er gebeurd is...

Ook met de president van de Russische Federatie - opvolger van de Sovjet-Unie - Boris Yeltsin, was nooit iets mis. De man kreeg een hartaanval op het vliegtuig nabij het Ierse Shannon, alwaar het toestel rondjes draaide vooraleer te landen, zodat de president verzorgd kon worden zonder camera's in de buurt. Alles moest geheim gehouden worden. Yeltsin kwam waggelend uit de ijzeren vogel gestapt, maar, nogmaals, niets aan de hand.

In China bleek er met Deng Xiao Ping op bijzonder hoge leeftijd niets mis te zijn. Tot hij plots stierf. Ook de blijkbaar onsterfelijke Deng verruilde plots het tijdelijke met het eeuwige.

Ontkenning van politieke degeneratie voltrekt zich volgens een analoog stramien. Niemand zal "Comical Ali" vergeten, de laatste minister van informatie onder Saddam Hoessein. In 2003, toen de Amerikanen al in Bagdad arriveerden, gingen de Iraqi's hen in de pan hakken. "We will butcher them to hell!" "The Americans? Burning them in their tanks!" Jammer voor Mohammed Al-Sahaf, want zo heet de man in het echt, maar de GI's waren toen al bezig de beelden van Saddam ten gronde te richten. Toch moeten we Al-Sahaf eeuwig dankbaar blijven: hij bracht ten minste een komische noot in een bloedig conflict. Hij was zo overtuigend dat hij na zijn arrestatie (door de Amerikanen) in de USA gevraagd werd om shows te geven... Een fragiele Al-Sahaf weigerde. In dit rijtje kunnen we tegenwoordig ook premier Verhofstadt plaatsen, maar ik wil niet herhalen wat reeds overvloedig in vorige fragmenten op peterNET verteld werd. Dat zou al te makkelijk zijn.

Wie ook al jaren tot deze Hall of fame behoort is Paus Johannes Paulus II. Hij is nogal ziek te noemen, zijn leven hangt vaak aan een zijden draadje, maar ook nu weer blijkt zijn griepje een tijdelijk ongemak te zijn. Ik hoop van ganser harte dat de goedheilig man binnenkort weer in vol ornaat in een misviering kan voorgaan, maar zal niet verbaasd zijn indien hij binnen afzienbare tijd de pijp aan St.-Pieter geeft. De clericus met de mooie naam, Joaquin Navarro-Valls, officieel woordvoerder van het Vaticaan, blijft intussen alle mogelijkheden hiertoe ontkennen, en dat is misschien niet slecht om de rust bij de miljoenen gelovigen te bewaren. Maar toch zou de klap bij hen wel eens bijzonder hard kunnen aankomen als de goede vader ons verlaat...

P.S.: ik kon het niet laten: Op deze website meer info over Mohammed Al-Sahaf... Quotes van hem vind je hier

23:16 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

fight! ik dacht het all ik ben dat niet gewoon zo'n CMS-achtige krijgshafitge taal hier te lezen in de header! :-)
jah de Jean-Pol die wil eerst zijn fluimen op deze wereld spuwen uit verachting om dan opgenomen te worden tussen al die anderen die dachten dat ze onsterfelijk waren! :-)

Gepost door: Lord CMS | 03-02-05

Volledig vergeten kheb mijn linkskes veranderd en ik ben u vergeten 'shame on me' sorry. Eerstdaags komt dat in orde!

Gepost door: Dafke | 08-02-05

de paus Wel ja, toen ik die foto zag van die horde kardinalen die naar het Vatikaan gekomen waren om z.g. te bidden, dacht ik "het lobbyen is begonnen. Het is zoals bij dokters, hoe meer er met u bezig zijn, hoe gevaarlijker. Voor mij mag iedereen heel lang leven en dat ze nu die man gewoon in zijn zetel laten zitten. Groeten. pepino.

Gepost door: pepino | 12-02-05

De commentaren zijn gesloten.