29-01-05

Hello hello, I'm at a place called vertigo!!!


[cultuur] Het is me gelukt. Ik heb na heel lang bellen en refreshen van de goformusic-site kaarten kunnen bestellen voor het Belgisch concert van U2's Vertigo Tour. Op 10 juni e.k. komt het Ierse kwartet naar het Koning Boudewijnstadion. Het is de eerste show van hun Europese tournee dus, het belooft prachtig te worden. Elevate your soul!(review van hun nieuwe CD, How to dismantle an atomic bomb)

14:22 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

28-01-05

finito


Mijn nogal korte examenperiode is voorbij. Het zal nu ook wat makkelijker worden om mijn blog verder te updaten.Alle blikken op de thesis nu!

19:53 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

25-01-05

Ford van Breendonk


Reclame is nog nooit mijn ding geweest, maar wat ik vanmorgen op de radio hoorde deed toch mijn wenkbrauwen serieus fronsen. Ford verwerkte in een radiospot op een 'ludieke' wijze verschillende forten, met daaronder ,al lachend, ook het Fort van Breendonk. Zoals bekend is dat fort een verzamelplaats geweest voor mensen die naar de concentratiekampen gestuurd werden. Hier vonden één van de meest tragische taferelen uit de Belgische geschiedenis plaats; de vernederingen en martelingen die de Duitsers de mensen aandeden waren gewoon onmenselijk. Ik vind dat Ford met deze reclamespot dan ook ver over de schreef gaat.

12:08 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

23-01-05

Puntjes op de i


Vandaag werd plots duidelijk dat er naar alle waarschijnlijkheid geen referendum over de Europese Grondwet komt. Verhofstadt, bekend om zijn pro-referendumstandpunten, blijft dit keer door coalitiepartner Spirit in de kou staan. Nochtans, "Integraal-democratisch" vertegenwoordigt een I uit de partijnaam. Waarom zijn de zogenaamd links-liberalen tegen een referendum over dit belangrijk document? Ze hadden in de Kamercommissie reeds voor gestemd, maar voorzitter Geert Lambert zegt nu van gedacht veranderd te zijn. Hun kartelpartner sp.a is alvast tegen. Zou er enige druk uitgeoefend zijn? Zo kan men de premier alvast een deftige loer draaien...

Op ons forum kan je over het standpunt van Spirit hier meediscussiëren.

22:00 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-01-05

peterNET politiek forum


peterNET heeft nu, in samenwerking met Isabelle online een eigen politiek forum. U kan het bereiken door hier te klikken. Laat ons uw mening over van alles en nog wat horen!

23:38 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

20-01-05

Artistieke vrijheid


Zopas op de site van De Standaard gelezen dat een Oostenrijkse regisseur, genaamd Johann Kresnik, een theaterstuk heeft gemaakt over de zelfmoord en het leven van Hannelore Kohl, echtgenote van de gelijknamige Helmut. Er komen nogal wat omstreden passages in voor, zoals een scène over het drinken van een gifbeker. De ex-kanselier heeft alvast heftig gereageerd zeggende dat dit misbruik van de artistieke vrijheid is. En daar kan ik hem voor de volle honderd procent in volgen.
Waar ligt de grens tussen artistieke vrijheid en het ronduit kleineren van weerloze mensen? Principieel ben ik tegen restricties van de artistieke vrijheid. Hoewel sommige dingen mij compleet, maar dan ook compleet gek zijn – zie hiervoor o.a. mijn stukje over de kever op het Leuvense Ladeuzeplein (peterNET hoofdsite) - moeten het kunnen. Censuur is in een democratische maatschappij totaal uit den boze. Zoniet waren sommige teksten op peterNET wellicht door hogere overheden van het internet gehaald.
Artistieke vrijheid moet echter zijn plaats kennen in de maatschappij én bepaalde regels van fatsoen in acht nemen. Ik weet niet of de wereld ermee gebaat is dat men de draak steekt met een persoonlijk drama van een groot staatsman. Wie zich hiermee wil profileren affronteert bovendien andere kunstenaars. Kunst, in welke vorm dan ook, heeft een grote maatschappelijke waarde, op voorwaarde dat ook de kunstenaar waarden in zijn werk opneemt. Dat kunnen precies tegenwaarden zijn, als protest tegen een dictatoriaal regime, maar bepaalde fundamentele begrippen moet men blijven in acht nemen. Zo is respect voor het privé-leven van anderen één van die waarden. Iedereen is gesteld op privacy en dat is een basisrecht. Hoe kunstzinnig en creatief men ook kan zijn, er zijn grenzen aan het toelaatbare. Denken we maar aan de commotie rond een boek van Herman Brusselmans een aantal jaar geleden, toen hij een modeontwerpster in nogal expliciete bewoordingen kleineerde. De verspreiding van zijn boeken moest stopgezet worden en het ganse land stond op zijn kop. Iedereen begon plots Voltaire te parafraseren (“Ik ben het totaal niet met u eens, maar ik zou mijn leven geven opdat u uw mening zou kunnen verkondigen”), maar stelde zich niet in de plaats van de persoon in kwestie. Dit was een vorm van massahysterie.
De artiest moet zich een systeem van checks and balances voorhouden: enerzijds mag hij zijn creativiteit uiten, maar anderzijds moet hij zich distantiëren van aanvallen op het persoonlijk leven van de mensen. Uw vrijheid stopt waar de mijne begint. Hoewel ik dit principe normaalgezien nogal ruim interpreteer, vind ik een strikte toepassing in dit geval aangewezen. Dit is geen uiting van conservatisme van mijnentwege, maar een aanklacht tegen de grenzeloze pretentie van een marginale groep kunstenaars. Ze gedragen zich als pedante pseudo-intellectuelen, maar vergeten dat er onbetwistbare waarden en normen zijn die door de gemeenschap aanvaard worden.
Laten we duidelijk zijn: ja tegen artistieke vrijheid (een vuilniszak in een museum is kunst!), neen tegen flagrante inbreuken op het privé-leven van weerloze mensen. Zelfs in de dood is men niet meer veilig voor de profileringsdrang van zelfverklaarde kunstpausen.

21:34 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-01-05

Het moet gezegd...


... dat de Alma-maaltijd vandaag toch wat beter was. We hielden het op simpele maar degelijke boerenkost: braadworst met spinazie. Voilà. Maar dat betekent niet dat al mijn bemerkingen (cf. infra) hiermee van de baan zijn...

21:33 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Het dagelijkse di-, tri- of multilemma


[KU Leuven] “Wat wordt het vandaag?”. Dat is de vraag die elke rechtgeaarde Leuvense student zich stelt als hij of zij in het studentenrestaurant Alma gaat eten. Hoewel er steeds een uitgekiend assortiment van maaltijden aangeboden wordt, is de keuze toch niet gemakkelijk. Vaak zijn er wel continentale gerechten beschikbaar, zoals een spaghetti bolognaise of een rumsteak, maar voor het overige houdt men het vooral bij exotische noenmalen. Vegetarische loempia met Indische saus en gebakken voetselder of Nasirolletjes met zoetzure saus en wokgroenten zijn geen uitzonderingen. Ik kan aannemen dat een aantal mensen hiervoor, om het in het West-Vlaams te zeggen, hun blote buik tonen, maar daar heb ik het toch niet zo op.
De meerderheid beslist echter en dus leg ik mij er bij neer. Maar dat is niet alles. Ook en vooral de kwaliteit van het voedsel is niet zoals het moet zijn. Zo is de vol-au-vent helemaal afkomstig uit de diepvries. Het is een bijzonder wansmakelijk zicht als je de ijverige mensen van Alma zo’n zak ziet opensnijden en het ding beginnen op te warmen. De geïntegreerde gehaktballetjes zijn vaak niet te eten. En dan heb ik het nog niet over de taaie rumsteaks gehad. Ook de geserveerde frieten zijn meestal niet in topvorm; bovendien zijn ze vaak koud. Al moet ik eerlijk toegeven dat hier de laatste tijd een positieve evolutie merkbaar is. Maar toch: het kan stukken en stukken beter.
De manier waarop men de schotels serveert is een derde punt waarover ik een boompje wil opzetten. Een tijdje geleden heeft men het lumineuze idee opgevat om frieten en/of groenten in een apart schaaltje onder te brengen. Zo kan men alles afzonderlijk afrekenen. Zo bedraagt de prijs van een ordinaire maaltijd al gauw vier à vijf euro. En dat is niet bepaald goedkoop als je soms tweemaal per dag in Alma dineert.
Er is echter tijdelijk beterschap op komst. Van 25 tot 27 januari mogen de studenten, midden in de examens, eventjes proeven van heerlijke mosselen. Deze gekookte wezentjes zijn iets duurder, maar daar kan ik inkomen. Dat men van alle andere maaltijden minutieus het onderste uit de kan probeert te halen qua prijs, gaat er bij mij echter niet in. Zo geeft Alma de indruk dat ze geen studentenvoorziening meer is, maar een doodgewoon restaurant. Dat is te betreuren.

10:48 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

18-01-05

Een halve eeuw orakelen


“Ik wil even lang in het parlement zitten als Camille Huysmans”. Neen, dit is geen uitspraak van Hugo Coveliers, noch van maatje Jean-Marie Dedecker, maar wel van de even donkerblauwe liberaal Herman De Croo. Ach ja, wie anders? Het Orakel van Brakel komt deze week voor de tweede keer piepen op peterNET. De Croo verblijft al jaar en dag – vanaf het eind van de jaren zestig – in het parlement en hij wil dat nog een tijdje zo houden. Zijn socialistische voorganger hield het een vijftigtal jaar uit in het halfrond. Een en ander spreekt in het voordeel van De Croo: ook Huysmans was een tijdlang Kamervoorzitter. Tot op heel hoge leeftijd bleef hij politiek actief. Toen het niet meer mogelijk was om op een BSP-lijst te staan, kwam hij als negentig-plusser met een scheurlijst op de proppen. Huysmans werd echter niet herkozen en droop met bitter weinig stemmen af. Een paar jaar later overleed hij, maar had wel een van de indrukwekkendste politieke carrières uit de Belgische geschiedenis achter de rug. Wacht De Croo een gelijkwaardige afgang indien hij obstinaat blijft deelnemen aan de verkiezingen? Het ziet er niet onmiddellijk naar uit. De Professor Emeritus is alvast nog bijzonder dynamisch voor een late zestiger. Hem van een lijst duwen zou de VLD nogal wat stemmen kosten, maar daar heb ik, u weet dat wel, niets over te zeggen en maar goed ook.
Mocht De Croo ooit de parlementsjaren van Huysmans breken, dan nog vestigt hij geen absoluut record, hoe graag Herman ook in de geschiedenisboeken wil komen. De voormalige premiers Charles Rogier en Henry Carton de Wiart hielden het respectievelijk 58 en 55 jaar uit in de assemblée. Carton de Wiart had een bijzonder rijke politieke carrière: parlementslid van 1896 tot 1951, minister voor de eerste wereldoorlog, eventjes eerste minister in 1920 en dertig jaar later, in 1950, werd de tachtiger een jaar voor zijn dood nog eventjes minister van justitie. Zo’n politiek curriculum is tegenwoordig haast uitgesloten. Al weet je met De Croo maar nooit...

00:52 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-01-05

Ward Beysen


[binnenland] De zelfmoord van Ward Beysen heeft mij enorm aangegrepen. Niet dat ik sympathieën had voor zijn gedachtegoed, verre van, maar het was een man met een overtuiging. Hij was een rechts-liberaal die vond dat zijn partij niet meer blauw genoeg was. De aankomst van linksere opportunisten in de VLD deden de partij te veel naar de andere kant van het politiek spectrum drijven. Hiermee verloochende ze haar eigen grondbeginselen. Beysen – als incarnatie van “verstandig rechts” - probeerde dit duidelijk te maken aan de partijtop, maar die bleef op de ingeslagen weg verder gaan. De Antwerpenaar bleef consequent en richtte zijn eigen scheurlijst op, het Liberaal Appèl, waarmee hij in 2003 naar de federale verkiezingen trok. Het werd een fiasco. De man moet er door aangegrepen zijn.
Een tweetal maanden voor die verkiezingen was Ward Beysen te gast bij ons, bij de Christen-Democratische Studenten uit Leuven. Hoewel hij niet echt veel te winnen had bij hoofdzakelijk een Christen-Democratisch publiek, vond hij de tijd om tussen twee vergaderingen door naar Leuven af te zakken. All publicity is good publicity zal hij gedacht hebben. Zijn enthousiasme trok onmiddellijk onze aandacht. Vlijtig deelde hij flyers van zijn nieuwe partij uit. Het was alsof hij ons zijn kind kwam voorstellen. Dat deed hij met bijzonder veel overtuiging. Maar de man leek vermoeid. Hij zuchtte en vertelde dat hij na onze gespreksavond nog een vergadering had en als Europees parlementslid later die week eventjes naar Londen moest voor een vergadering. Ondertussen maakte hij wel met liberale geïnteresseerden – die toch op onze gespreksavond waren – afspraken om eens kennis te maken en zijn partij te vervoegen. Ondanks zijn engagement scheen Beysen niet echt te weten waaraan hij begonnen was. En dat heeft hem misschien genekt.
Hij had blijkbaar plannen om met het Vlaams Belang samen naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 te trekken. Of daar iets van aan was, laat ik in het midden, maar zijn allianties met Filip Dewinter waren uit democratisch oogpunt niet goed te keuren. Met Ward Beysen verliezen de Antwerpse liberalen, hoe verdeeld ze ook mogen zijn, een kopstuk en blijven met een enorme kater achter. Net zoals Beysen’s familie. Die mensen moeten met vele, onoplosbare vragen zitten. Het is niet gepast om hier nu antwoorden op te verzinnen. Hoewel hij een totaal andere politieke mening had dan ondergetekende, heb ik respect voor iemand die volop voor zijn overtuiging ging en betreur zijn overlijden ten zeerste.

22:33 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-01-05

-1°C


Men zegt wel eens dat je altijd terugkeert naar je roots. Ik ben in Oostende geboren, heb er een viertal jaar gewoond en wekelijks (nu overleden) familie bezocht, al woonde ik in Kortemark. Maar die band blijft bestaan. Niets is ontspannender dan op een koude zaterdagavond een toertje door de Koningin der Badsteden te maken. Het was vanavond ijsbijtende koud, zoals wij zeggen.
De laatste jaren is de stad opmerkelijk verfraaid. Bijna alle grote lanen werden vernieuwd, inclusief de "Kaaie". Men heeft er bovendien voor gezorgd dat Oostende ook 's nachts haar Koninklijke functie kan blijven uitoefenen: de stadsverlichting is immers pico bello. En dan heb ik het nog niet over het vernieuwde Casino-Kursaal gehad. OK, aan de buitenkant is het nog niet wat het moet zijn, maar het staat er weer en wordt opnieuw gebruikt voor grote evenementen. Lange tijd heeft het voortbestaan van het huidige gebouw aan een zijden draadje gehangen, maar nu lijken nieuwe gloriedagen in het verschiet te liggen. Oostende staat er, meer dan ooit. Dus: à la prochaine!

23:45 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Receptietijd


[binnenland] Als trouwe partijganger ben ik net terug van de CD&V-nieuwjaarsreceptie in de Hallen van Schaarbeek. De sfeer zat er in. Een wereldmuziekgroepje speelde constant opgewekte deuntjes. Maar iedereen keek uit naar de toespraak van voorzitter Jo Vandeurzen. Dit was zijn maidenspeech voor het grote partijpubliek. Het was een korte doch genuanceerde toespraak waarin hij benadrukte dat CD&V het bestuur dichter bij de mensen wil brengen, en dat op een doordachte wijze, in tegenstelling tot de capriolen van bijvoorbeeld Vincent Van Quickenborne. Vandeurzen herinnerde de Vlaamse coalitiepartners er bovendien aan dat ze bij het begin van de legislatuur beloofd hadden het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen. Alsnog is dat er niet van gekomen.
Nieuwjaarsrecepties zijn altijd leuk. Je ziet er oude bekenden, praat bij over de huidige hot issues of gewoon over koetjes of kalfjes. En een piekfijne organisatie maakt het geheel bijzonder aangenaam.

01:08 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-01-05

Domeinnaam


[allerlei] peterNET heeft sinds vandaag een domeinnaam. Mijn hoofdsite, niet deze weblog, is vanaf nu bereikbaar op http://www.peteraspeslagh.be.
Als alles goed gaat, is deze weblog binnenkort via http://www.weblog.peteraspeslagh.be/ te zien. Dus: bookmarken maar! (alle reclame is goed!)

16:15 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

13-01-05

In beide of in geen


[binnenland] De VLD is bang aan het worden. Berichten dat de PS en de sp.a beide Liberale Partijen in de federale regering willen vervangen door CD&V en cdH, verhit de gemoederen in de Melsenstraat. Meteen wordt krasse taal boven gehaald. (Bijna) Nestor van de partij Herman De Croo, en niet voorzitter Bart Somers, verklaarde vandaag dat indien de partij uit de federale regering gezet wordt, ze dan ook uit de Vlaamse stapt. Waarmee Vlaanderen theoretisch onbestuurbaar zou worden.
Dat het niet meer botert tussen socialisten en liberalen op federaal vlak is al lang geen geheim meer, maar dat vooral de PS bereid is om een echtscheiding aan te vragen en een nieuwe partner in de boot te nemen, wordt steeds duidelijker. Brussel-Halle-Vilvoorde raakt niet gesplitst en ook in andere dossiers is weinig voortuigang te merken. Het geduld van Elio is stilletjes aan op en als hier niet snel verandering, zou Verhofstadt wel eens de spreekwoordelijke dolk in zijn rug kunnen krijgen. Tu quoque, fili mi? Eén ding is zeker: als het gebeurt, zal het bij Verhofstadt bijzonder veel pijn doen.
Een vertrek van de VLD uit de Vlaamse regering zou theoretisch door Groen! opgevangen kunnen worden, maar die hebben al bij hoog en bij laag beweerd niet in de regering te stappen. Ze zijn o zo blij dat ze nog bestaan en - door een noodkreet - een aantal parlementsleden mogen afvaardigen. Regeringsdeelname zou hun geloofwaardigheid nog maar eens op het spel kunnen zetten. Bovendien hebben ze het niet zo op de nieuwe minister van leefmilieu, Kris Peeters. Die heeft volgens Groen! nauwelijks aandacht voor de accenten die zij in de vorige legislatuur gelegd hebben. Mja... Hoe dan ook, moest de VLD vertrekken, dan komen we in een precaire doch niet onmogelijke situatie terecht. Indien Groen! bereid is om haar verantwoordelijkheid op te nemen, mag de VLD met plezier naast het Vlaams Belang op de oppositiebanken plaatsnemen...

cartoon: Caricature Zone

18:03 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vermist


Vermist. Het woord heeft me altijd gefascineerd. Mensen die verdwenen zijn, zijn vermist. Zijn ze dan steeds in een waan van mist gehuld, zoals een plastisch denkende geest van ondergetekende zich altijd maar weer voorstelt? Ik weet het niet. Volgens teletekst zijn er alvast nog 14 Belgische exemplaren in Thailand dat statuut aangedaan, als gevolg van de tsunami. Meteen wordt mijn denkwijze ontkracht. Thailand is een warm land en daar is bijna nooit mist. Dus kunnen de vermisten niet in de mist zitten. Maar alle gekheid op een stokje. Het is een dramatisch gebeuren voor de families en dat wil ik hier niet ridiculiseren. Toch vraag ik me af waarom dagenlang zovele tientallen in leven zijnde mensen niets van zich lieten horen. Wisten ze niets van dit inferno? Zaten ze in het oerwoud? Ik zou het me zelf niet kunnen inbeelden om het thuisfront dagenlang niet in te lichten over mijn capriolen bij de wilde beesten. Mijn gsm heb ik steeds bij me, en dat is een hele geruststelling. Midden in een tropisch bos kan de ontvangst natuurlijk wat minder zijn, maar globaal gezien moet er in die toeristische streken toch altijd in een straal van tien zeemijl een telefoon aanwezig zijn. Zoniet kan men Thailand geen modern toeristisch oord noemen... Men weze gewaarschuwd!

12:06 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

12-01-05

gevolgen van een off day


Kerst en nieuw zijn voorbij, alle buches zijn verorberd en yahoo!, hier komt voor studenten één van de leukste momenten van het jaar: de examens. Sinds een paar jaar worden we in Leuven nu ook in het begin van het jaar op zo’n zaligheden getrakteerd. Dit kan de pret alleen maar verhogen. Nu zijn we, als het eventjes meezit, tweemaal per jaar van ons theewater. We moeten het toegeven: ons brein werkt dezer dagen niet zoals het moet. Een aantal normale hersenfuncties worden eventjes op non-actief geplaatst. De vrijgekomen megabytes worden volgepropt met feiten, cijfers en abstracte redeneringen. Het is de bedoeling dat we ze, net genoeg met data gevuld, op één bepaald moment richting examinator sturen. Dit is geen sinecure. Velen gaan eraan ten onder en barsten na enige ogenblikken in tranen uit. Dit geeft dit emmers water als resultaat, en u weet het, vochtverlies is nefast voor de mens en in het bijzonder voor de hersenwerking. Dus stel ik mij de vraag: waarom heeft de schepper hier geen aangepast orgaan voor voorzien? Hij (of zij, ook aan de top van de pyramide gelden gelijke kansen) moet een off day gehad hebben. Jammer, want de examinandus maximus-klier zou immers bijzonder vooruitstrevend geweest zijn: een efficiënte draadloze data-overdracht had de ontdekkers van infraroodstralen doen verbleken. Interessant, maar helaas: deze klier heeft niet de definitieve versie van de mensensoort gehaald. Maar soit, we mogen niet klagen. Een onevenwichtige hersenwerking kan voor hilarische toestanden zorgen. De verbale zelfcontrole is immers uitgevallen. Zodoende is de onderlinge communicatie grondig verstoord en van alle redelijkheid ontdaan. Om er voor te zorgen dat we elkaar toch niet te lijf zouden gaan, treedt er in extremis een structurerend element op: de lach. In examentijden wordt er op ontspannende momenten – de tijdstippen waarop men niet over een stapel cursussen gebogen zit – heel wat afgelachen. Dit komt niet zomaar: het is een chemische reactie in de hersenen. Zo is er, zoals sociologen vaak plachten te zeggen, ook in deze tijden van intellectuele crisis sprake van sociale orde.
Quod erat demonstrandum: deze vergezochte verklaring van examenstress bewijst dat de hersenen tijdens deze periode niet optimaal functioneren. Alsnog heeft men geen remedie hiervoor gevonden. Iemand een idee?

01:05 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

11-01-05

drooglegging


[binnenland] Het Vlaams Belang filibustert al een ganse namiddag in de Senaat over het wetsvoorstel dat dotaties afneemt van partijen die racistische uitspraken doen. De partij die een alternatief vormt voor de traditionele partijen toont haar ware gelaat en voert een eindeloze obstructiepolitiek.
Hoewel er van regeringszijde ook eigenbelang mee gemoeid is, vind ik het een terechte zaak dat de overheid partijen met racistische statements niet meer subsidieert. Het is niet alleen moreel verwerpelijk, ook ten opzichte van de belastingsbetalers valt dit niet te verdedigen. Het Blok is veroordeeld voor racisme en, hoewel ze haar naam aanpaste, blijft de partij in essentie dezelfde. Hoofdman Dewinter heeft dat trouwens zelf aangekondigd. Een vos verliest zijn haren maar niet zijn streken. Zo'n partij mag niet in aanmerking komen voor overheidssubsidies.
Is dit koren op de molen van die partij? Dat kan. Maar mogen we hen, nu ze één miljoen stemmen halen, niet meer openlijk bekritiseren uit schrik dat ze nog groter worden? Jawel, maar ze mogen de agenda niet meer bepalen. Veel belangrijker dan het Belang zijn de concrete problemen waar het land mee geconfronteerd wordt. Beter dan over die partij te palaveren zou men zich meer moeten bekommeren om de werkloosheidsproblematiek en de noden in de zorgsector. Daarvoor moet men aan politiek doen. Een deel van de mensen zal wel altijd voor het Blok blijven stemmen. Daar zal zelfs de beste politicus niet aan kunnen veranderen.

Meer ivm mijn opinie over het Belang kan je hier lezen.

21:50 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Steve in de kerk


Net Steve Stevaert op de radio gehoord. Hij was vol lof over de Kerk en het katholieke geloof. De sp.a-partijvoorzitter was immers naar de viering van het 25-jarig-kardinaalsschap van Godfried Danneels geweest. Alhoewel Stevaert zelf blijkbaar niet de meest gelovige mens sensu stricto is, vond hij het zo fijn dat veel mensen dat zijn. Bovendien zijn er veel socialisten katholiek, en, dat is geen schande. Is hij nu echt een heilig paterke uit Hasselt aan het worden?

11:14 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verhofstadt new look


Onze eerste minister heeft een nieuwe bril. Volgens Het Volk kreeg hij meteen een telefoon van Spirit-voorzitter Geert Lambert, die een zelfde model van glazen op zijn neus staan heeft, evenwel met groene montuur. De links-liberaal wenste de premier dan ook van harte proficiat met zijn keuze. (foto: Het Volk)

00:57 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

10-01-05

Eén


[media] Zo heet TV1 voortaan. Volgens de VRT was het vinden van de nieuwe naam niet evident. Er werden - je houdt het niet voor mogelijk - achthonderd namen overlopen en daaruit heeft men wellicht de meest originele geselecteerd: Eén. Volgens Canvas-teletekst onderstreepte de VRT tijdens de persconferentie de bijzondere betekenis van dit drieletterwoord: betrouwbaarheid (de beste, de eerste, de referentie) én symboolwaarde (één zijn, één worden). Qua originaliteit vond ik Canvas toch s-t-u-k-k-e-n sterker...
Oh ja, het zonnetje verdwijnt als kenteken...

22:01 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

het houdt niet op...


... de overlijdens van bekende mensen. Het jaar 2004 was al een bijzonder zwart jaar (vraag het maar aan onze noorderburen), maar ook 2005 start niet onder een positief gesternte. Vandaag waren er weer twee aan de beurt: prinses Joséphine-Charlotte, zus van de Koning en Jan Schotte, die met zijn overlijden het aantal Belgische kardinaals halveerde.

19:42 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Abbas


[buitenland]Volgens de exit-polls volgt Mahmud Abbas - Abu Mazen voor de vrienden - de in november overleden Palestijnse leider Yasser Arafat op. Prompt werd hem van de Amerikaanse president George W. Bush een massa geld beloofd, al is het nog niet zeker of dit niet een herhaling van vorige gift is (Zie hiervoor Belofte maakt schuld). Hoe dan ook, Abbas staat voor een heel zware opdracht. Eerst en vooral moet hij het leiderschap en gezag dat Arafat had proberen over te nemen. Dat is niet eenvoudig: iemand die tientallen jaren het symbool van een strijd geweest is kan je niet zomaar vervangen door een nieuw gezicht. Op het eerste zicht lijkt de man het charisma te missen, maar we mogen hierin niet te vroeg conclusies trekken.
Ten tweede zijn er de onderhandelingen met Israël. Het vredesproces zit totaal vast, maar er is hoop. Ik ben er steeds van overtuigd geweest dat het met oude rotten zoals Sharon en Arafat niet meer mogelijk ging zijn om een en ander ten goede te keren. Nu is er toch al één vervangen; de ander begint intern in een lastig parket te raken, dus lijkt er mijns inziens toch iets meer ruimte voor dialoog te zijn dan een jaar geleden. Maar toch: men zal water met vuur moeten verzoenen en dat is bijna een mission impossible. De Israëli's moeten beseffen dat ze niet eeuwig almachtig en onfeilbaar zijn. De Palestijnen zullen hun radicale achterban onder controle moeten houden. Een hard optreden zal niet makkelijk zijn, maar is wel noodzakelijk. Een oplossing voor de vele Palestijnen die in ghetto's leven is dringend.
Ten slotte moet Abbas ervoor zorgen dat Palestina zich internationaal profileert. Eenmaal het een soevereine staat is zal ze moeten bewijzen dat het een democratie is en serieus genomen mag worden. Vrije verkiezingen zijn daarvoor een garantie. Alhoewel er geen echte strijd was, heeft iedereen gisteren de kans gekregen zijn of haar stem uit te brengen. Hier en daar waren er chaotische toestanden (eeuwige vredesduif en verkiezingscontroleur Jimmy Carter rapporteerde dit), maar globaal genomen mogen we niet klagen. Hopelijk gaat men verder op de ingeslagen weg...

11:48 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-01-05

Meer weekendongevallen nodig...


Daarnet op het VRT-Nieuws: er zijn te weinig menselijke organen beschikbaar. Volgens experts komt dat onder meer door de daling van het aantal verkeersongevallen. Een lugubere gedachte. Ik zie de cartoon al voor me: een dokter die desperaat verkeerscamera's neerhaalt...

20:47 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wespen


[sport] Gebruikt u ook wespen om beter te presteren? Volgens heel wat berichten maakte de vooralsnog wielerlegende Johan Museeuw er gebruik van om beter in vorm te zijn. 'Wesp' bleek codetaal te zijn voor aranesp, een verboden product. Kortom, Museeuw zou doping gepakt hebben. Wat? Ook hij? De leeuw van Vlaanderen? Dat kan niet! Dat is alvast de mening van heel wat wielergoden. Ze geloven niet dat Der Johan ook maar iets genomen zou hebben. Dat is inderdaad niet bewezen en niemand is schuldig alvorens veroordeeld te worden, maar toch: behoudens de Paus is niemand onfeilbaar, dus ook Museeuw niet. Mocht blijken dat hij werkelijk veel genomen heeft, dan moeten we zijn ganse oeuvre in twijfel trekken. OK, anderen namen ook, maar hoe kan je iemand een groot kampioen noemen als hij zich vanalles inspuit?
Ik kan mezelf geen wielerspecialist noemen, eerder een liefhebber, maar zie toch met lede ogen aan hoe men de sport kapot aan het maken is. Alles is gecommercialiseerd. De renners zijn slechts pionnen in een bedrijfsstrategie. Ze worden vet betaald om altijd ja te knikken voor de sponsor, zijn naam te vermelden in elk interview en bovendien alles te slikken wat nodig is om zo snel mogelijk te rijden. Je kan dit nog bezwaarlijk een sport noemen. Is het normaal dat een rennerhet telkens maar heeft over voedselversterkers en andere - zij het legale - pepmiddelen? Neen.
Als de renners betrapt worden, is het bovendien bijzonder pijnlijk om te zien hoe ze zich verdedigen. Vaak worden ze eerst door hun sponsors en wielerploeg gedropt - dit besmeurt ons imago, meneer - en dan staan ze met hun mond vol tanden. Toen bij Mario De Clercq bijsluiters van illegale producten gevonden werden, dan was dat documentatie voor een roman die hij aan het schrijven was. Kom nou, belachelijker kan niet... Daarom vind ik de politiek van Jacques Rogge dan ook een stap in de goeie richting: nultolerantie. En daar mag men desnoods een ganse carrière voor op het spel zetten.

17:36 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gaat en bezoekt gij allen...


Jaja, mijn blog is toch al weer twee dagen actief en na deze afmattende inspanningen wil ik jullie toch op een aantal interessante dingen op het wereldwijde web wijzen. Eerst en vooral: mijn vriendin is, net zoals ik trouwens, op internet te vinden. Ze heeft een eigen site waar ze op geregelde momenten eigen tekstjes over cultuur en politiek post. Vast de moeite waard.
Bovendien mag ik de welkomer der welkomers niet vergeten. De eerbiedwaardige mensch die mij op een hartelijke manier in de wereld van de weblogs ontvangen heeft, de hoogedelachtbare CMS, verdient zeker een kijkje uwer ogen. Meer dan eens trouwens, want hij reageert zich net als ik heel vaak af op internet.
En last but not least: de spiksplinternieuwe blog van mijn zus sfie. Nog maar vijf minuten oud! (de blog hé)

14:43 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-01-05

The Magdalene Sisters


[cultuur] Bestaat het toeval? Je zou het beginnen te geloven... Net in de periode dat ik een reisverhaal over Ierland lees, bekijken we de film The Magdalene Sisters. Deze prent uit 2001 behandelt één van de zwartste bladzijden uit de bewogen Ierse geschiedenis. Het groene eiland staat wel meer bekend om haar streng Katholiek geloof. Als sinds de komst van St. Patrick en aanverwanten heeft het geloof er een prominente plaats in de de samenleving bekleed. De vaak oprechte vroomheid van veel gewone Ieren heeft echter bijzonder wrede nevenwerkingen gehad.

Shame was het sleutelwoord. Het was not done dat een meisje of jonge vrouw op "ontucht" betrapt werd. Of verdacht ervan werd. Haar ganse familie werd voortaan gebrandmerkt en waren slechte gelovigen. Vele ouders zagen dan ook maar één oplossing voor hun onwelvoeglijke dochters: uit de wereld verbannen, naar een zogenaamd Magdalene Asylum.

In de The Magdalene Sisters van Peter Mullan zien we hoe drie meisjes in 1964 in een 'verbeteringsgesticht' terechtkomen. Ze hadden immers zware misdaden begaan. Het eerste meisje was een ongehuwde moeder, het tweede gaf een vreemde jongen een kus en het derde was verkracht door haar neef. Telkens brachten hun ouders hen naar het plaatselijke Magdalene-klooster. Vanaf dat moment werd hun leven eentoning: ora et labora. De kloosters deden immers dienst als wasserij en dus moesten de meisjes van 's morgens tot 's avonds wassen, drogen en stomen. Enkel door hard te werken en af te zien konden ze van hun doodzondes verlost worden. Voor de drie meisjes - Bernadette, Margaret en Rose - was hun leven dan ook hel. Alles, maar dan ook alles, werd gecommandeerd door moeder overste, die hen constant op de meest sadistische wijze vernederde. Ze moesten immers een lesje geleerd worden.

De film toont ons van naaldje tot draadje waar Ierland de dag van vandaag bijzonder beschaamd voor is. De leden van de clerus, die vaak zelf niet altijd heilige boontjes waren, maakten op een ongeoorloofde manier gebruik van hun machtspositie. De impact van de Kerk, zowel op de meisjes in kwestie als op hun familie - door wie ze simpelweg verstoten werden - was totaal. Dissidente stemmen of levenspatronen werden gewoonweg niet getolereerd. Het land was in de ban van een spirituele dictatuur. En daar liepen vele goedmenende gelovigen met hun blote ogen in.
Dit is geen fenomeen van het verleden. Het laatste Magdalene Asylum sloot in 1996. Pas vanaf het einde van de jaren negentig werden alle registers opengetrokken en konden de vele Asylumslachtoffers, zowel van verbaal, psychologisch als seksueel geweld hun stem eindelijk laten horen. Wat jarenlang verzwegen werd kwam ineens boven en men was niet meer beschaamd om het systeem publiekelijk te bekritiseren. Het systeem dat ooit mensen die in schande leefden probeerde herop te voeden, werd nu zelf 'de schande'. De schande van een gans land. Nog dagelijks ondervinden vele slachtoffers de gevolgen van deze complete onderdrukking.

Hoewel de film de Kerk relatief eenzijdig benadert, was het een noodzakelijke film. In Ierland zorgde het voor grote opschudding, maar ook in de rest van de wereld wordt je er rebels van. Hoe dit in de twintigste eeuw kon blijven gebeuren is voor velen nog steeds een open vraag. Gelukkig is die tijd voorbij. Ierland kan langzaam aan met zichzelf in het reine komen.

22:22 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

06-01-05

Een bijzonder grote meneer


[buitenland] Vandaag werd bekend dat de zoon van Nelson Mandela overleden is aan aids. De bijna 87-jarige nobelprijswinnaar maakte dat zelf bekend. De TV-beelden waren aangrijpend: een kalme maar triestige Mandela kondigde het nieuws aan en vertelde moedig dat hij de strijd tegen de nog steeds ongeneeslijke ziekte zal voortzetten. Zuid-Afrika is een van de zwaarst getroffen landen wat aids-infecties betreffen. Dat is niet enkel een menselijk drama, maar het legt bovendien een hypotheek op de economische ontwikkeling van het land. Een generatie arbeidskrachten sterft immers letterlijk uit. Daarom is de strijd tegen aids zo belangrijk. Mandela blijft volharden in zijn kruistocht. Op alle mogelijke manieren poogt de ex-president het thema in de media te houden.Kwatongen beweren dat hij dat doet uit schuldgevoel. Volgens hen heeft hij tijdens zijn ambtsperiode te weinig aandacht aan dit gigantisch probleem geschonken. Er werd enkel gewerkt aan de heropbouw van de samenleving na het afschaffen van de apartheid. Een nobel doel, maar Mandela ging vaak voorbij aan deze medische tijdbom.Hoe dan ook, ik vind Nelson Mandela één van de grootste figuren uit de voorbije eeuw. De man die 25 jaar van zijn leven doorbracht in een cel op het spartaanse Robbeneiland, doordat hij als zwarte een beweging die opkwam voor haar rechten leidde, zorgde eerst voor verzoening in het land en militeert nu tot zijn laatste snik voor de goeie zaak. Ik ga nooit die beelden vergeten van toen hij afscheid nam van de gevangenis. Met de gebalde vuist, het symbool van de strijd van het ANC, stapte hij samen met zijn toenmalige echtgenote Winnie de vrijheid tegemoet. Om tranen in de ogen van te krijgen. Ik was toen 11 jaar (1990) en dat heeft me bijzonder geraakt. Wat men er ook moge van beweren, Nelson Mandela is een true hero...

21:35 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Belofte maakt schuld


[buitenland] Blijkbaar beloven sommige politici ook tijdens natuurrampen zaken die ze niet altijd kunnen realiseren. Uit studies is immers gebleken dat een groot deel van de beloofde hulp nooit aangekomen is of het geld nooit gestort. Kofi Annan deed gisteren op de tsunami-donorconferentie in Djakarta een oproep aan de wereldleiders om hun aankondigingen ook daadwerkelijk te vervullen. Louis Michel, altijd en overal goedlachs aanwezig, dacht dat het echt mogelijk was dat men in Europa het nodige zou kunnen doen. Hoe oprecht hun intenties ook mogen zijn, in de statistieken krijgen de rijke regeringen de wind van vooren.Dat er voor Zuid-Oost-Azië massa's geld nodig is, blijkt nog maar eens uit het relaas van de aftredende Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Colin Powell. De man is een Vietnamveteraan en had een leidende functie tijdens de eerste golfoorlog, dus wordt hij geacht reden tot spreken te hebben. Volgens Powell had hij dergelijke verwoestingen nog nooit meegemaakt. Du jamais vu... Hij overvloog de provincie Atjeh in Sumatra en zag dat het slecht was: alles was verdwenen. Verschrikkelijk.

20:32 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Coca-Cola in de kerk


Dat had ik nu nog nooit gezien: drankautomaten in een kerk. Een paar maand geleden was ik in Barcelona en het bezoeken van de wondermooie Sagrada Familia behoorde tot ons programma. Het was er natuurlijk immens druk. Om de toeristen, die uren in de blakende zon in de rij stonden om een duur inkomsticket te kopen, van enige verfrissing te voorzien had men er niet beter op gevonden om naast het wijwatervat waarschijnlijk even gewijde cola te plaatsen. Onvoorstelbaar. Alles over mijn reis naar Catalonië kan je hier lezen...

15:52 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Patat


[cultuur] Geert Hoste Patat, zo heet de nieuwe show-reeks van de bekendste conferencier van het land. Hoewel de man heel wat talent heeft om met een pittige kijk het voorbije jaar met een korreltje zout te nemen, vond ik het nog maar eens een inspiratieloze bedoening. Het zijn steeds dezelfde thema's die terugkeren. Het koningshuis nog het meest: bij zowat elke grap werd Prins Filip in het belachelijke getrokken. Tja... dan begrijp ik niet waarom TV1 op nieuwjaarsavond nog Hoste's show uitzendt. Er waren toch genoeg andere thema's om de draak mee te steken? De uitspraken van George Bush, de capriolen van Michael Jackson, de avonturen van Tony Blair, de baard van Saddam Hoessein etc. kunnen ook voor hilarische toestanden zorgen? Jammer dat enkel het koningshuis in de kijker werd gezet. Ze zijn een eenvoudig doelwit. Misschien heeft men andere onderwerpen er uit geknipt, maar dan nog heb ik er weinig boodschap aan. Een ganse show al tien jaar aan één makkelijke prooi ophangen betekent dat je op automatische piloot aan het acteren bent. Artiesten van zijn allooi blijven maar relevant indien ze zich om de zoveel jaar kunnen heruitvinden. Waarom zou Geert Hoste dat dan niet kunnen?

12:34 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |