13-01-05

In beide of in geen


[binnenland] De VLD is bang aan het worden. Berichten dat de PS en de sp.a beide Liberale Partijen in de federale regering willen vervangen door CD&V en cdH, verhit de gemoederen in de Melsenstraat. Meteen wordt krasse taal boven gehaald. (Bijna) Nestor van de partij Herman De Croo, en niet voorzitter Bart Somers, verklaarde vandaag dat indien de partij uit de federale regering gezet wordt, ze dan ook uit de Vlaamse stapt. Waarmee Vlaanderen theoretisch onbestuurbaar zou worden.
Dat het niet meer botert tussen socialisten en liberalen op federaal vlak is al lang geen geheim meer, maar dat vooral de PS bereid is om een echtscheiding aan te vragen en een nieuwe partner in de boot te nemen, wordt steeds duidelijker. Brussel-Halle-Vilvoorde raakt niet gesplitst en ook in andere dossiers is weinig voortuigang te merken. Het geduld van Elio is stilletjes aan op en als hier niet snel verandering, zou Verhofstadt wel eens de spreekwoordelijke dolk in zijn rug kunnen krijgen. Tu quoque, fili mi? Eén ding is zeker: als het gebeurt, zal het bij Verhofstadt bijzonder veel pijn doen.
Een vertrek van de VLD uit de Vlaamse regering zou theoretisch door Groen! opgevangen kunnen worden, maar die hebben al bij hoog en bij laag beweerd niet in de regering te stappen. Ze zijn o zo blij dat ze nog bestaan en - door een noodkreet - een aantal parlementsleden mogen afvaardigen. Regeringsdeelname zou hun geloofwaardigheid nog maar eens op het spel kunnen zetten. Bovendien hebben ze het niet zo op de nieuwe minister van leefmilieu, Kris Peeters. Die heeft volgens Groen! nauwelijks aandacht voor de accenten die zij in de vorige legislatuur gelegd hebben. Mja... Hoe dan ook, moest de VLD vertrekken, dan komen we in een precaire doch niet onmogelijke situatie terecht. Indien Groen! bereid is om haar verantwoordelijkheid op te nemen, mag de VLD met plezier naast het Vlaams Belang op de oppositiebanken plaatsnemen...

cartoon: Caricature Zone

18:03 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.