10-01-05

Abbas


[buitenland]Volgens de exit-polls volgt Mahmud Abbas - Abu Mazen voor de vrienden - de in november overleden Palestijnse leider Yasser Arafat op. Prompt werd hem van de Amerikaanse president George W. Bush een massa geld beloofd, al is het nog niet zeker of dit niet een herhaling van vorige gift is (Zie hiervoor Belofte maakt schuld). Hoe dan ook, Abbas staat voor een heel zware opdracht. Eerst en vooral moet hij het leiderschap en gezag dat Arafat had proberen over te nemen. Dat is niet eenvoudig: iemand die tientallen jaren het symbool van een strijd geweest is kan je niet zomaar vervangen door een nieuw gezicht. Op het eerste zicht lijkt de man het charisma te missen, maar we mogen hierin niet te vroeg conclusies trekken.
Ten tweede zijn er de onderhandelingen met Israël. Het vredesproces zit totaal vast, maar er is hoop. Ik ben er steeds van overtuigd geweest dat het met oude rotten zoals Sharon en Arafat niet meer mogelijk ging zijn om een en ander ten goede te keren. Nu is er toch al één vervangen; de ander begint intern in een lastig parket te raken, dus lijkt er mijns inziens toch iets meer ruimte voor dialoog te zijn dan een jaar geleden. Maar toch: men zal water met vuur moeten verzoenen en dat is bijna een mission impossible. De Israëli's moeten beseffen dat ze niet eeuwig almachtig en onfeilbaar zijn. De Palestijnen zullen hun radicale achterban onder controle moeten houden. Een hard optreden zal niet makkelijk zijn, maar is wel noodzakelijk. Een oplossing voor de vele Palestijnen die in ghetto's leven is dringend.
Ten slotte moet Abbas ervoor zorgen dat Palestina zich internationaal profileert. Eenmaal het een soevereine staat is zal ze moeten bewijzen dat het een democratie is en serieus genomen mag worden. Vrije verkiezingen zijn daarvoor een garantie. Alhoewel er geen echte strijd was, heeft iedereen gisteren de kans gekregen zijn of haar stem uit te brengen. Hier en daar waren er chaotische toestanden (eeuwige vredesduif en verkiezingscontroleur Jimmy Carter rapporteerde dit), maar globaal genomen mogen we niet klagen. Hopelijk gaat men verder op de ingeslagen weg...

11:48 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.