06-01-05

Een bijzonder grote meneer


[buitenland] Vandaag werd bekend dat de zoon van Nelson Mandela overleden is aan aids. De bijna 87-jarige nobelprijswinnaar maakte dat zelf bekend. De TV-beelden waren aangrijpend: een kalme maar triestige Mandela kondigde het nieuws aan en vertelde moedig dat hij de strijd tegen de nog steeds ongeneeslijke ziekte zal voortzetten. Zuid-Afrika is een van de zwaarst getroffen landen wat aids-infecties betreffen. Dat is niet enkel een menselijk drama, maar het legt bovendien een hypotheek op de economische ontwikkeling van het land. Een generatie arbeidskrachten sterft immers letterlijk uit. Daarom is de strijd tegen aids zo belangrijk. Mandela blijft volharden in zijn kruistocht. Op alle mogelijke manieren poogt de ex-president het thema in de media te houden.Kwatongen beweren dat hij dat doet uit schuldgevoel. Volgens hen heeft hij tijdens zijn ambtsperiode te weinig aandacht aan dit gigantisch probleem geschonken. Er werd enkel gewerkt aan de heropbouw van de samenleving na het afschaffen van de apartheid. Een nobel doel, maar Mandela ging vaak voorbij aan deze medische tijdbom.Hoe dan ook, ik vind Nelson Mandela één van de grootste figuren uit de voorbije eeuw. De man die 25 jaar van zijn leven doorbracht in een cel op het spartaanse Robbeneiland, doordat hij als zwarte een beweging die opkwam voor haar rechten leidde, zorgde eerst voor verzoening in het land en militeert nu tot zijn laatste snik voor de goeie zaak. Ik ga nooit die beelden vergeten van toen hij afscheid nam van de gevangenis. Met de gebalde vuist, het symbool van de strijd van het ANC, stapte hij samen met zijn toenmalige echtgenote Winnie de vrijheid tegemoet. Om tranen in de ogen van te krijgen. Ik was toen 11 jaar (1990) en dat heeft me bijzonder geraakt. Wat men er ook moge van beweren, Nelson Mandela is een true hero...

21:35 Gepost door peterNET | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Free Mandela [Ter aanvulling] De heftige reactie van Nelson "adiba" Mandale is vooral bewonderingswaardig omdat in Afrika en Zuid-Afrika specifiek een enrom stigma op Aids patiënten heerst. Dit stigma strekt zich verder uit dan op de desbetreffende persoon maar heeft ook een enorme impact op de ouders, broers en zussen, kinderen enz.., in sommige gevallen delen zelfs neven en nichten in de klappen.
De strijd van Nelson Mandela tegen aids is al langer aan de gang. Nog voor dat bekend was dat zijn zoon besmet was door het HIV virus.

[edit] De heer mandela heeft maar 20 jaar op Robbeneiland vertoeft, en zoals hij zelf vermelde in zijn manuscripten, waren de laatste 2 - 3 jaren heus niet zo spartaans.

Gepost door: Lieven Waerenburgh | 09-01-05

correcie de laatse 5 jaar bracht hij door in een andere gevangenis, waarvan de naam me nu niet direct te binnen wil schieten

Gepost door: Lieven | 09-01-05

free Dit is wel verouderd hè

Gepost door: Frans | 02-08-06

De commentaren zijn gesloten.